Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Na koprivničkoj tržnici podijeljeni certifikati

Potvrdu da imaju domaće proizvode dobilo 56 prodavatelja

Foto: Koprivnica
Certificirani poljoprivredni proizvođači i njihovi štandovi na tržnici posebno su označeni – žutim majicama, zelenim pregačama i certifikatom

Gradska tržnica Koprivnica u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Gradom Koprivnicom  već desetu godinu provodi projekt Certificirane seljačke tržnice. Prva dodjela provedena je 2013. godine kad je certifikat dobilo 26 poljoprivrednih proizvođača.

Kvalitetni proizvodi

Ove godine certifikat je dobilo 56 proizvođača. Podjela certifikata održana je prošli tjedan na Gradskoj tržnici.

- Ovom certifikacijom su od nelojalne konkurencije zaštićeni proizvođači koji nude svoje domaće proizvode, a važno je napomenuti da su zaštićeni i naši građani koji dolaze na tržnicu jer zahvaljujući certifikatu znaju da kupuju kvalitetne proizvode  koji su proizvedeni na našem  području pod određenim uvjetima - kazala je Dubravka Horvat, članica uprave koprivničkoga Komunalca.

Na svečanoj podjeli certifikata na tržnici bila je i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec te zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

- Ovo je prilika da ljudima  odamo priznanje i zahvalimo im za sav trud i težak rad koji obavljaju svaki dan na svojim poljima, u staklenicima i plastenicima te da kupcima omogućimo kupnju kvalitetnih proizvoda, odnosno da ukažemo na to da je ono što kupuju na tržnici najkvalitetniji proizvod koji mogu kupiti - kazala je Ksenija Ostriž te čestitala svima koji su certifikat dobili.

Jedna od dobitnica certifikata je i Josipa Jagustin čija obitelj putem svog OPG-a već godinama prodaje domaće proizvode na tržnici.

- U ponudi imamo puno vrsta povrća i bobičastog voća. Sve poslove obavljamo obiteljski, teško je, ali radimo sa srcem. Cijene bez obzira na sve nismo podizali - naglasila je Josipa Jagustin i kupcima poručila da biraju proizvode domaćih proizvođača.

Ovim projektom proizvođači koji svoje proizvode prodaju na tržnici u Koprivnici dobili su oznaku “Proizvodi hrvatskog seljaka”. Projekt je 2006. započela Udruga hrvatskih tržnica u zajednici s Udrugom hrvatskih povrćara.

Rekonstrukcija tržnice

Građanima Koprivnice već je dobro poznato da su certificirani poljoprivredni proizvođači i njihovi štandovi na Gradskoj tržnici posebno označeni – žutim  majicama, zelenim pregačama i certifikatom.

Gradska tržnica u Koprivnici pak u planovima je velikih ulaganja kroz ITU mehanizam u kojem bi Koprivnica i okolne općine trebale dobiti oko 150 milijuna kuna. Jedan od ITU projekata je temeljita rekonstrukcija i proširenje Gradske tržnice.

- Koncept tržnice trebao bi se nastaviti razvijati u smjeru poticanja ekološke, domaće poljoprivredne proizvodnje koja bi imala 
osiguran plasman na novoj Gradskoj tržnici. Vjerujem da ćemo u tom projektu imati partnere i u okolnim općinama koje bi time 
poticale razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na svojem području - naglasio je nedavno gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.