Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 991 pregleda
Splitsko gradsko vijeće

Povećali stopu prireza na 15 posto: 'Gradska blagajna je u nepovoljnom stanju'

Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Ovim povećanjem stope prireza godišnje ćemo uprihoditi oko 17 milijuna kuna i ta ćemo sredstva namijeniti za djecu tako što ćemo im omogućiti besplatne udžbenike, te za pronatalitetnu politiku, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Splitsko gradsko vijeće je u ponedjeljak odlučilo povećati stopu prireza s 10 posto na 15 posto na porez na dohodak, a sredstva iz te mjere bit će usmjerena u socijalnu programe, odnosno besplatne udžbenike za učenike te za pronatalitetnu politiku u Splitu.

 Za ovu odluku od nazočnih svih 35 vijećnika, koliko ima splitsko Gradsko vijeće, glasovalo je njih 19, a 16 vijećnika je bilo protiv. 

Odluku je poduprlo svih 19 vijećnika iz koalicije koju čini HDZ sa svojim partnerima i Hrvatska građanska stranka Željka Keruma, koji imaju većinu u splitskom Gradskom vijeću.

- Ovim povećanjem stope prireza godišnje ćemo uprihoditi oko 17 milijuna kuna i ta ćemo sredstva namijeniti za djecu tako što ćemo im omogućiti besplatne udžbenike, te za pronatalitetnu politiku tako što ćemo obiteljima za treće i svako sljedeće dijete dodijeliti 55 tisuća kuna koje ćemo isplaćivati u roku od 10 godina po rođenju djeteta - objasnio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

 Smatra da je zbog nedostatka pronatalitetne politike Split u posljednjih 12 godina napustilo 20.000 osoba.
Krstulović Opara je naglasio kako u Splitu postoji "ogroman broj ljudi koji zarađuju jako puno od turizma."

 - Turizam u Splitu je u zadnjih 10 godina povećan za 375 posto, a taj novac koji se slijeva u naš grad ne vidi se u gradskom proračunu. Proračun Splita pada, a proračuni drugih gradova rastu jer imaju kvalitetnu poreznu i prireznu politiku što Split nema -  objasnio je Krstulović Opara.

Splitski gradonačelnik je odbacio primjedbe kako povećanje stope prireza predstavlja "udar na džep" Splićana rekavši kako "više od 60 posto građana Splita neće osjetiti utjecaj povećanja stope prireza s obzirom na prosječnu neto-plaću."

Za razvoj pronatalitetne politike

Vijećnici oporbenih stranka su se u svojim diskusijama protivili povećanju stope prireza, tvrdeći kako će to predstavljati nove namet za građane Splita.
 Marijana Puljak (stranka Pametno) je zamjerila HDZ-u što sada želi povećati stopu prireza, a prije godinu dana, kaže, kada je povećanje stope prireza predlagao tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar HDZ je glasovao protiv tog prijedloga.
  Puljak je ustvrdila da će povećanje stope prireza najviše pogoditi mlade obitelji bez djece i ovo će im biti još jedan razlog da napuste Split.

 Krstulović Opara je odgovorio kako uopće nije točno to što govori Puljak. rekavši kako ona nije dobro vidjela prijašnja  povećanja stope poreza.
 - Moj prethodnik Baldasar je pozajmicom od 150 milijuna kuna i prijedlogom o povećanju stope prireza želio zakrpati rupe u gradskom Proračunu, a mi povećanjem stope prireza razvijamo pronatalitetnu politiku i pomažemo našim učenicima osiguravajući im besplatne udžbenike - naglasio je Krstulović Opara

Obrazlažući povećanje stope prirez, gradonačelnik je također rekao kako je gradska blagajna Splita u nepovoljnom stanju jer postoji "570 milijuna kuna koja grad potražuje za naplatu, ali 20 do 25 posto tih sredstava nikada nećemo naplatiti."