Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Sastanak u Splitu

Povećanje turističkog prometa ne dovodi do povećanja prihoda gradskog proračuna

Andro Krstulović Opara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
'Splitska zračna luka i nacionalni brodar (Jadrolinija) u Splitu ostvaruju velike prihode i trebali bi dio uložiti u grad, kako bi ojačali sadašnju ponudu i proširili je, a time i sezonu', poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Na sastanku splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića u srijedu u Splitu istaknuto je kako se povećanje turističkog prometa na splitskom području ne odražava proporcionalno na porast prihoda gradskog proračuna, priopćeno je iz Gradske uprave.

"Splitska zračna luka i nacionalni brodar (Jadrolinija) u Splitu ostvaruju velike prihode i trebali bi dio uložiti u grad, kako bi ojačali sadašnju ponudu i proširili je, a time i sezonu. Tako, istovremeno, stalnim osmišljavanjem dodatnih manifestacija Split može razvijati pred i post sezonu“, rekao je Krstulović Opara dodavši da grad u funkciji obogaćivanja ponude planira događanja koja se neće održavati samo na Rivi, nego i na drugim lokalitetima u gradu.

Kako se navodi u priopćenju, na sastanku Krstulovića-Opare i Staničića upozoreno je na nesrazmjer prihoda lokalne samouprave u odnosu na turistički promet, koji svojim obimom donosi brojne teškoće u funkcioniranju gradova. Pritom teret snose građani jer unatoč velikom turističkom prometu gradski proračuni ne iskazuju proporcionalan porast u prihodima.

"Split godišnje ostvaruje promet od 3,5 milijuna putnika u luci, čak dva milijuna putnika (ove godine) su prošla kroz zračnu luku Split, a u samom gradu je ostvareno rekordnih 2,5 milijuna noćenja. Turistički promet je porastao za 243 posto, ali ne i gradski proračun," navodi se u priopćenju splitske Gradske uprave u kojem se izvješćuje o današnjem razgovoru gradonačelnika Krstulović-Opare i direktora HTZ-a Staničić.

Krstulović Opara je zatražio i podršku HTZ-a za infrastrukturne projekte zabavnog karakter a na splitskom području koje je,kako je navedeno, nemoguće razvijati bez suradnje i podrške na razini države.

Splitski je gradonačelnik upozorio na potrebu povezivanja zračne luke sa željezničkom prugom u Kaštel Starom, gdje je za trasu od 5,5 kilometara nužno sudjelovanje države.

Krstulović Opara je također istaknuo potrebu preseljenja Općinskog suda iz bivše vojarne Dračevac te upravnih i drugih državnih tijela u Splitu na jedinstvenu lokaciju čime bi se omogućilo da se zgrada sadašnje Gradske uprave (Banovina) i Vila Dalmacija stave u turističku funkciju. Zatražio je i podršku festivalu elektroničke glazbe ULTRA koji promovira splitsko područje u svijetu i odvodi veliki broj gostiju.

Stančić se složio kako je Split pokazao da je u vrhu hrvatskog turizma te da je u svijetu prepoznat kao destinacija s prepoznatljivim manifestacijama. Iskazao je identičnost razmišljanja u pogledu problema vezanih za razvoj turizma i njegovu održivost, složivši se da je sada nužno inzistirati na kvaliteti. Naglasio je kako Split ima najveći potencijal u razvoju kulturnog turizma, ali i da treba sagledati područje zdravstvenog s obzirom da se na tim poljima turizam generira cijele godine.

Posebno je spomenuo ULTRA festival, za kojeg je kazao da je promijenio strukturu gostiju potaknuvši porast smještajnih kapaciteta, poglavito privatnog smještaja. „Ultra je široki projekt u kojeg se moraju uključiti svi, od lokalne samouprave, Turističke zajednice do države. Svi moraju participirati u takvim projektima“, rekao je Staničić.

Napomenuvši kako je jedan od ciljeva HTZ-a pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije Stančić se pohvalno izrazio o ideji povezivanja željeznicom zračne luke s gradom, dodavši da se, u tom kontekstu, razmatra i mogućnost katamaranskog povezivanja aerodroma sa Splitom, stoji u priopćenju splitske Gradske uprave.