Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
NOVE MJERE PRONATALITETNE POLITIKE

Povećava se naknada za rodilje na 2000 kn

Koprivnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Žene koje odluče otvoriti vlastiti posao imat će za svoju djecu osiguran besplatan smještaj u prvoj godini poslovanja.

Gradske vlasti odlučile su donijeti novi paket mjera za pronatalitetnu politiku koje bi trebale stupiti na snagu od početka iduće godine. O tome bi uskoro trebalo raspravljati i Gradsko vijeće, vjerojatno u sklopu razmatranja prijedloga novoga gradskog proračuna.

Ilustracija POMOĆ RODITELJIMA Naknade za bebe bit će uplaćene na tekuće račune

Odličnu vijest za sve rodilje čije će bebe na svijet doći od početka iduće godine gradske su vlasti najavile u novom Koprivničkom godišnjaku koji je predstavljen uoči proslave Dana grada prošli tjedan.

Riječ je o publikaciji koja se izdaje u povodu gradskog rođendana. Upravo u tom godišnjaku objavljeno je prvi put kako će se od 2021. godine povećati iznos naknade za svako novorođeno dijete. Kako je najavljeno, potpora za novorođeno dijete podiže se s 1500 na 2000 kuna. No to nije sve.

– Jedna od mjera koja će se također primjenjivati početkom iduće godine odnosi se na roditelje koji imaju troje ili više djece. Osigurava se besplatan smještaj trećeg djeteta u vrtiću ili obrtu za čuvanje – otkrili su u gradskoj upravi. Dosad je treće dijete besplatan smještaj imalo samo ako su i starija braća i sestre bila polaznici vrtića ili obrta za čuvanje djece.

Pomor pčela u Međimurju Nakon nezapamćene nepogode Međimurskim pčelarima država predlaže milijun kuna naknade

Od iduće godine to neće ovisiti o tome je li netko iz obitelji već u vrtiću ili nije. Svako treće i sljedeće dijete imat će besplatan smještaj. I još nešto: besplatan smještaj djece u vrtiću ili kod dadilja imat će i poduzetnice početnice. Žene koje odluče otvoriti vlastiti posao imat će za svoju djecu osiguran besplatan smještaj u prvoj godini poslovanja.