Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nakon nezapamćene nepogode

Međimurskim pčelarima država predlaže milijun kuna naknade

Pomor pčela u Međimurju
1/2
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pčelari su nezadovoljni jer još nije utvrđeno kojim su otrovom otrovane pčele koje su samo ispadale iz košnica, a to je trajalo danima...

Pčelari koji su pretrpjeli štete u katastrofalnom pomoru pčela u lipnju ove godine imat će pravo na naknadu štete. Država je predložila da se za tu namjenu predvidi milijun kuna. Pravo na pomoć imat će pčelari koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a prema zapisniku o inspekcijskom nadzoru na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom lipnja utvrđen im je pomor pčela.

Sve ih je manje Obilježava se Svjetski dan pčela

Prirodna nepogoda

– Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše – objavljeno je na internetskoj stranici e-Savjetovanje.

Tijekom lipnja 2020. godine u Međimurju je došlo do masovnog pomora pčela što je prouzročilo velike štete pčelarima na području te županije, a time i pčelarstvu na razini cijele Hrvatske. Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Matija Posavec za dio Međimurja obuhvaćen pomorom odmah je proglasio prirodnu nepogodu.

Razvojna agencija besplatno priprema i provodi projekte s ciljem umanjivanja posljedica krize Opremaju se radiološki odjeli, vozilo hitne pomoći i pčelari

– Temeljem provedenog inspekcijskog nadzora od Ispostave Čakovec Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata sumnja se da je pomor pčela uzrokovan trovanjem te je za potrebe istog napravljeno uzorkovanje uginulih pčela. Uz izravnu štetu pčelarima u gubitku pčelinjih zajednica i gubitaka u proizvodnji, masovnim pomorom pčela ugroženo je i uspješno oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih  usjeva – istaknuto je.

Provedbom mjere korisnicima bi se osigurala mogućnost ostanka u sektoru pčelarstva, što bi izravno utjecalo na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje kakobi se očuvala biološka raznolikost. Program potpora provodit će se u 2020., a financira se sredstvima iz državnog proračuna kroz program državnih i de minimis potpora i sufinanciranja infrastrukture za razvoj poljoprivrede u iznosu od milijun kuna.

Grad Bjelovar pomaže poljoprivrednicima Pčelarima, uzgajivačima konja, zakupcima na tržnici i stočaru dodijeljeno 252.000 kuna

Velike štete

Podsjetimo, na temelju inspekcijskog nadzora koji je provela Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata 8. i 9. lipnja postavljena je sumnja da je pomor pčela uzrokovan trovanjem, pa je provedeno uzorkovanje uginulih pčela. – Bez obzira na uzrok pomora pčelinjih zajednica, neupitno je da je prouzročena velika šteta za pčelarsku proizvodnju – navodi se u prijedlogu.