Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Razvojna agencija besplatno priprema i provodi projekte s ciljem umanjivanja posljedica krize

Opremaju se radiološki odjeli, vozilo hitne pomoći i pčelari

1/5
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Četiri projekta za koja je raspisan javni poziv ukupno su vrijedna više od 1,1 milijun kuna

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije već je godinama jedan od nositelja razvoja najistočnije hrvatske županije te se u njihovim uredima priprema ili je pripremljen niz projekata od velike važnosti za županiju. Tako je Razvojna agencija pripremila četiri nova projekta s ciljem rješavanja specifičnih potreba s područja Vukovarsko-srijemske županije u doba pandemije COVID-19.

Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća Uz pomoć geotermalnih izvora do energetski neovisne županije

Brzo reagirali

– Pružanjem besplatne stručne pomoći kod pripreme i provedbe projekata javnopravnim tijelima i javnim ustanovama s područja županije Razvojna agencija VSŽ-a daje svoj doprinos kako bi se umanjile negativne posljedice krize izazvane pandemijom i unaprijedilo zatečeno stanje u zdravstvu i gospodarstvu na području naše županije – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Dodaje da su u vrlo kratkom roku uz pomoć prijavitelja pripremili četiri projekta u sklopu izvanrednog javnog poziva pod nazivom „COVID-19 Extraordinary Call for Proposals 2020“, koji je krajem ožujka raspisala The Central European Initiative (CEI).

Prema najavama, javni poziv je raspisan kako bi se ciljano pružili odgovori na globalnu pandemiju uzrokovanu koronavirusom.

– Ukupan proračun poziva u iznosu od 600.000 eura namijenjen je za dodjelu prijedloga u tri područja intervencije: zdravstvo i telemedicina (MED), obrazovanje i e-učenje/učenje na daljinu (EDU) te podrška mikro, malim i srednjim poduzećima (MSME) – ističe Galić.

Pomoć u krizi, zaposlenici Županije i županijskih ustanova odrekli se uskrsnica Od poljoprivrednika će otkupiti viškove i dati ih potrebitima

Za dom zdravlja u Županji pripremljen je projekt pod nazivom "Implementation of teleradiology services in Dom zdravlja Županja" ukupnog iznosa višeg od 280.000 kuna. Projekt je namijenjen nabavi telemedicinske opreme za odjel radiologije u Domu zdravlja Županja kako bi se radiolozima osigurali uvjeti za rad od kuće što bi rezultiralo kvalitetnijom uslugom dijagnostike i terapije za pacijente te dodatnom edukacijom za liječnike.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Za potrebe Opće županijske bolnice Vinkovci pripremljen je projekt pod nazivom "Telemedicine! Progress and Protection, TP" vrijedan više od 300.000 kuna. Riječ je također o projektu koji je namijenjen nabavi telemedicinske opreme za Odjel radiologije vinkovačke bolnice kako bi se ispunili uvjeti da radiolozi mogu raditi od kuće.

Za županijski Zavod za hitnu medicinu pripremljen je projekt pod nazivom "IEM VSC against COVID-19" ukupnog iznosa iznad 290.000 kuna, a fokusiran je na opremanje vozila hitne pomoći za izlazak na teren u svrhu pružanja zdravstvene pomoći oboljelima od COVID-19, a obuhvaća edukaciju i prijenos primjera dobre prakse putem webinara koji su namijenjeni zdravstvenim djelatnicima.

Novi način komuniciranja

Za Vukovarsko-srijemsku županiju pripremljen je projekt pod nazivom "Control of bee communities using modern technologies in time of COVID-19 pandemic. KO MED-38" ukupnog iznosa oko 240.000 kuna. Ovim će se projektom provesti nabava opreme za daljinski nadzor košnica, a za pčelare će također biti organizirani webinari u svrhu njihove edukacije i razmjene iskustava.

Započela realizacija projekta Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija U pametnoj poljoprivredi pomagat će roboti, bespilotne letjelice – cilj bolja proizvodnja hrane

– Razvoja agencija VSŽ-a trenutačno provodi 16 projekta ukupne vrijednosti od gotovo 93 milijuna kuna, priprema devet projekata ukupne vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna dok je 25 projekata ukupne vrijednosti veće od 247 milijuna kuna u fazi evaluacije – navode iz Agencije.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

S obzirom na izvanrednu situaciju, županijska Razvojna agencija prilagodila je način komuniciranja i informiranja korisnika te organizira webinare i online info dane.