Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća

Uz pomoć geotermalnih izvora do energetski neovisne županije

1/4
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Po istraživanjima temperatura vode na ušću bušotine iznosila bi 125 stupnjeva na dubini od 2600 m, a moguće je dobivanje vode temperature više od 170 stupnjeva, ali iz dubine od 3800 m

Vukovarsko-srijemska županija ima potencijala da postane potpuno energetski neovisna što bi za razvoj i napredak najistočnije hrvatske županije bilo od velikog značaja. Uz postojeće izvore energije, koji se već koriste, županija ima i mogućnost proizvodnje energije iz geotermalnih izvora tako da su u tijeku velike aktivnosti na pripremi eksploatacije geotermalnog potencijala. Izvor geotermalne vode kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u potrazi za naftom.

Započela realizacija projekta Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija U pametnoj poljoprivredi pomagat će roboti, bespilotne letjelice – cilj bolja proizvodnja hrane

Strateški projekt

– Projekt „Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije“ strateški je projekt Županije i Općine Babina Greda. Glavni je cilj stavljanje indiciranog geotermalnog potencijala u funkciju održivog gospodarskog razvoja. Projekt se provodi sukladno procedurama propisanima Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Procijenjena je vrijednost istražnih radova, uključujući gradnju jedne istražno/proizvodne bušotine i jedne utisne bušotine, 120 milijuna kuna – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Prema njegovim riječima, stavljanje u pogon geotermalnih izvora kod Babine Grede ne samo da bi donijelo velike količine jeftine električne energije nego bi se ti izvori mogli koristiti i za niz drugih stvari što bi sve rezultiralo i novim radnim mjestima.

Pomoć u krizi, zaposlenici Županije i županijskih ustanova odrekli se uskrsnica Od poljoprivrednika će otkupiti viškove i dati ih potrebitima

Dodaje i da je u pripremi projekta izrađena studija procjene geotermalnog potencijala na području Babine Grede gdje je i otkrivena geotermalna voda. Naime, kroz studiju su potvrđeni nalazi prethodnih istraživanja i s vrlo visokim stupnjem vjerojatnosti, oko 90 posto, može se računati na kapacitet geotermalne vode od 6400 m³ na dan (74 l/s). Istraživanja kažu i da bi temperatura vode na ušću bušotine iznosila 125 ºC što daje kapacitet proizvodnje topline 27 MW i neto proizvodnju električne energije od 1 MW. Bazna dubina bušotine za izračun je 2600 metara.

Isto tako određene analize ukazuju i na mogućnost dobivanja puno viših temperatura, i to viših od 170 ºC uz dubinu bušotine od 3800 metara što bi dalo snagu geotermalne elektrane od 15 do 20 MW električne energije. Prema navodima iz studije, vrijednost gradnje jednog bušotinskog para do dubine od 3800 m iznosi 15-20 milijuna eura. Za gradnju geotermalne elektrane sa svim pripadajućim elementima, snage 15-20 MW, temeljem nedavno izgrađene slične elektrane u Hrvatskoj, potrebno je osigurati oko 45 milijuna eura.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U sklopu realizacije projekta riješeni su imovinskopravni odnosi u vezi s Gospodarskom zonom Krčevine kod Babine Grede. Isto tako pribavljena je i dozvola za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Babina Greda 2. ukupne površine 7,7 km².

Većinu novca dobili iz EU

Iz Vukovarsko-srijemske županije navode da ukupna vrijednost potrebne dokumentacije za gradnju istražne bušotine iznosi više od 2,1 milijun kuna. Sredstva su osigurana kroz fondove EU koji izdvajaju 85 posto potrebnih sredstava, dok je preostalih 15 posto vlastita sredstva partnera u projektu.

Stožer Civilne zaštite ulaže maksimalne napore u normalizaciji života Samo za opremu dosad izdvojeno pola milijuna kuna

Prvi u nizu dokumenata, analiza i interpretacija snimljenih 2D seizmičkih profila je izrađen te je temeljem toga određena i mikrolokacija bušotine. S vlasnicima čestica na kojima će se provoditi istražni radovi riješeni su imovinskopravni odnosi. Završen je i postupak javne nabave za izradu seta dokumenata koji se izrađuju prije početka samog bušenja. Planirani rok za izradu navedene dokumentacije je 10 mjeseci.