Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Pomoć u krizi, zaposlenici Županije i županijskih ustanova odrekli se uskrsnica

Od poljoprivrednika će otkupiti viškove i dati ih potrebitima

1/7
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Otkupljivat ćemo viškove jaja, suhomesnatih proizvoda, mesa, salate, mladog luka i slično. To je sezonska roba i važno je da se ona što prije proda i naplati, dok proizvodi poput meda, pekmeza i slični mogu još neko vrijeme stajati i čekati na prodaju, kaže direktor Agro-klastera Zdenko Podolar

Jedna od prvih mjera koje je Vukovarsko-srijemska županija donijela kao pomoć poljoprivrednicima otkup je svih njihovih viškova poljoprivrednih proizvoda. Kako je objasnio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zaposleni u Županiji i županijskim poduzećima i ustanovama odreći će se uskrsnica i u vrijednosti do 500.000 kuna otkupiti viškove poljoprivrednih proizvoda od proizvođača s područja cijele županije.

Dio pomoći i za Zagreb

– Tako ćemo pomoći ne samo registriranim poljoprivrednicima i OPG-ovima nego i građanima u potrebi. Naime, plan nam je otkupiti viškove poljoprivrednih proizvoda i na taj način pomoći poljoprivrednicima da prodaju svoje proizvode i tako se naplate. Ti će proizvodi potom putem Crvenoga križa biti podijeljeni našim sugrađanima u potrebi preko Caritasa. Isto tako dio tako osiguranih proizvoda namijenili smo Zagrebu kako bismo pomogli ljudima koji su stradali u potresu – rekao je Galić.

Cijeli postupak odvijat će se preko županijske tvrtke Agro-klaster koja je već kontaktirala sve svoje članove ali i druge registrirane poljoprivrednike i OPG-ove s područja županije, nudeći im mogućnost otkupa viška proizvoda. Za sada se njih 15-ak odazvalo, ali je poziv otvoren i dalje tako da će broj onih koji će na taj način prodati svoje viškove proizvoda zasigurno rasti.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar kaže da će u realizaciji ovog projekta gledati da se uključi što više OPG-ova iz cijele županije kako bi prikupili što više proizvoda, ali i pomogli što većem broju poduzetnika i građana.

– Otkupljivat ćemo viškove jaja, suhomesnatih proizvoda, mesa, salate, mladog luka i slično. To je sezonska roba i važno je da se ona što prije proda i naplati. Cijeli projekt provest ćemo preko gradskih društava Crvenog križa, s tim da će Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci viškove slati u Zagreb u kojem će se pomoć dijeliti građanima stradalima u potresu – rekao je Podolar.

Cilj je prije svega otkupiti sezonske proizvode kako oni ne bi propali, dok proizvodi poput meda, pekmeza i slični mogu još neko vrijeme stajati i čekati na prodaju.

Mogućnost produljenja akcije

Dodaje i da je riječ o hvalevrijednoj akciji koja će pomoći velikom broju ljudi u potrebi, a putem koje će se pomoći i građanima nedavno stradalima u potresu u Zagrebu.

Osnovni preduvjeti da bi se od nekoga mogli otkupiti viškovi poljoprivrednih proizvoda su da OPG bude uredno registriran. Svakako da i viškovi robe koji se budu otkupljivali moraju biti zdravstveno ispravni i deklarirani. Od tih 500.000 kuna, koliko će biti osigurano za otkup viškova, proizvodi u vrijednosti od 200.000 kuna ići će u Zagreb.

– Poziv za sve proizvođače i poljoprivrednike s viškom proizvoda i dalje je otvoren. Dovoljno je da se jave u Agro-klaster. Postoji mogućnost i da akciju produljimo s ciljem daljnje pomoći našim proizvođačima, a i građanima koji su u potrebi – zaključio je Podolar.