Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Sve ih je manje

Obilježava se Svjetski dan pčela

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1000 cvjetova

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja kada će u zagrebačkom Zoološkom vrtu biti održan edukativni program o važnosti pčela, "čudesnih kukaca koji proizvode med", a bit će predstavljen i apisarij i slikovnica Pčele prijateljice.

u sklopu projekta CARNIVORA DINARICA Udrugama pčelara dodijeljeno preostalih 17 kompleta električnih ograda

Program će se održavati na Zebrinu trgu u od 12 do 15 sati, priopćeno jeiz zagrebačkog ZOO-a. Uz edukatore Vrta govorit će pčelari iz Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Pčelarskog dežurstva.

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1000 cvjetova.

Prema nekim podacima, broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a glavni razlog su pesticidi. Stoga je kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna za opstanak pčela.

"Posjetiteljima ZOO-a bit će predstavljen apisarij, govorit će se o pčelama medaricama, ali i solitarnim pčelama, divljem soju autohtonih pčela koje žive same i iznimno su važne za oprašivanje biljaka. U tome su čak, mnogo djelotvornije od pčela koje žive u rojevima", stoji u priopćenju.

Na Svjetski dan pčela govorit će se i o Međunarodnom natjecanju mladih pčelara. Zbog pandemije koronavirusa natjecanje je odgođeno za iduću godinu no, ističe se, djeca iz hrvatske ekipe marljivo se pripremaju za taj događaj.

Pula: Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Zašto je pčela važnija od čovjeka?" pula Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja 'Zašto je pčela važnija od čovjeka?'

Slikovnicu Pčelice prijateljice, koja djecu upoznaje s ponašanjem pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu, predstavit će njena autorica Dubravka Volenec. Slikovnica je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela, dodaje se.

"Pčelarstvo može biti lijep hobi, ali i posao. Zato postoji Inkluzivna pčelarska škola. Ona osobe s invaliditetom poučava pčelarstvu", poručili su u priopćenju.