Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Veliko priznanje

Povelja UNESCO-a Zadru za upis zadarskih bedema na Popis svjetske baštine

Zadru dodijeljena povelja UNESCO-a
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
'Naši su bedemi kao dio fortifikacijskog sustava sagrađeni u vojne svrhe, a danas su postali univerzalna vrijednost koja spaja gradove i narode', rekao je zadarski gradonačelnik Dukić

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin uručio je zadarskom gradonačelniku  Branku Dukiću u četvrtak navečer Povelju UNESCO-a za upis zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao kulturnog dobra u sklopu transnacionalnog projekta "Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća".

"Naš ponos zbog upisa je nemjerljiv. Živjeti ovdje je dar i privilegija, a ulazak na UNESCO-vu listu je kruna našeg truda. Naši su bedemi kao dio fortifikacijskog sustava sagrađeni u vojne svrhe, a danas su postali univerzalna vrijednost koja spaja gradove i narode", rekao je zadarski gradonačelnik Dukić na svečanosti održanoj u Arsenalu, kojoj je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zahvalio je Ministarstvu kulture RH koje je bilo nositelj projekta, kao i stručnoj skupini koja je ukrasila hrvatske gradove znakom svjetske baštine.

"Hvala svim Zadranima koji su gradili i čuvali Zadar, mi prihvaćamo dužnost njegova daljnjeg očuvanja za buduće generacije", poručio je gradonačelnik Dukić.

Francesco Bandarin naglasio je kako UNESCO podupire serijske nominacije jer ne želi da lista bude popis samo nacionalnih bogatstava.

"Loša je vijest da ste svi zajedno jedan upis. Dobra je stvar da će vas to poticati na daljnju suradnju u očuvanju baštine", rekao je Bandarin, naglasivši da je crkva sv. Donata najvažniji primjer karolinške kulture u svijetu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je danas važan dan za hrvatsku kulturu i hrvatsku baštinu.

"Mislim da je to za grad Zadar, za sve one koji su desetljećima čuvali baštinu, skrbili o njoj i obnavljali je veliko priznanje, pogotovo kad znamo da je Zadar posljednjih godina šampion u Hrvatskoj po povlačenju novca iz fondova na području kulture. Za sve kulturne resurse koji se stavljaju u funkciju turizma sada će vladati puno veći interes, bit će više posjetitelja. Osim toga, to za cijeli grad znači posve novi pristup u obnovi i promišljanju daljnjeg razvoja. Bedemi su kao pojedinačno dobro upisani na popis i budući da oni prate matricu grada, cijeli Poluotok postaje 'buffer zona', zona pod zaštitom",  rekla je ministrica kulture.

Kako je dodala, Zadar će u budućim promišljanjima svih svojih kulturnih i razvojnih projekata surađivati s ostalim gradovima iz Italije i Crne Gore koji su dosad upisani.

"Svi smo ponosni, a ja sam posebno zahvalna svim suradnicima i kolegama, znanstvenicima, konzervatorima, posebno Miljenku Domjanu koji je vodio projekt. Upis zadarskih bedema na ovu prestižnu listu otvorit će nove mogućnosti suradnje. To je uistinu veliko priznanje", rekla je ministrica kulture Obuljen Koržinek.

Podsjetila je kako je Zadar već pozicioniran kao važno mjesto kada govorimo o zaštiti kulturne baštine,  jer u Zadru djeluje UNESCO-ov centar za podvodnu arheologiju, prvi takav u svijetu.

Program obilježavanja upisa fortifikacijskog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine UNESCO-a započeo je u Muzeju antičkog stakla otvaranjem izložbe fotografija i predstavljanjem projekta „Zadar Baštini" koji se odnosi na obnovu 752 metra dugih Bedema zadarskih pobuna. Potom je u Malom arsenalu predstavljen Projekt HERA - upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana.

Hrvatska, Italija i Crna Gora u siječnju 2016. godine uputile su UNESCO-u prijedlog za upis na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“.

Osim zadarskih gradskih bedema na UNESCOV popis stavljena je i šibenska tvrđava sv. Nikole.

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin je ranije u četvrtak  šibensko-kninskom županu Goranu Pauku uručio Povelju UNESCO-a za tvrđavu sv. Nikole, koja je na popis zaštićene svjetske baštine upisana 9. srpnja ove godine u sklopu međunarodne nominacije za projekt "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".