Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Smanjenje nameta za stanovnike Kutine

Povišen cenzus za oslobođenje od komunalne naknade

Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Kako bi ostvarili pravo na oslobođenje plaćanja komunalne naknade, građani moraju podnijeti zahtjev nadležnom Upravnom odjelu za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, koji će o tome provesti postupak i donijeti rješenje

Od 1. siječnja ove godine na snazi je odluka o povišenju imovinskog  cenzusa Kutinčanima s malim prihodima za oslobađanje plaćanja komunalne naknade. Odluka je donesena prošle godine s ciljem smanjenja nameta građanima. No kako bi ostvarili pravo na oslobođenje plaćanja komunalne naknade, građani moraju podnijeti zahtjev nadležnom Upravnom odjelu za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, koji će o tome provesti postupak i donijeti rješenje.

Na zahtjev vlasnika, odnosno korisnika stambenog prostora privremeno će se osloboditi plaćanja komunalne naknade  za stambeni prostor: osobe koje žive same, a kojima prihod u prethodnoj godini ne prelazi iznos od 2500 kuna mjesečno, osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom ili članovima obitelji koje uzdržava, ako prihod po članu obitelji za prethodnu godinu ne prelazi 1700 kuna mjesečno, staračko domaćinstvo u kojem je nositelj domaćinstva stariji od 65 godina i prihod po članu obitelji ne prelazi 1700 kuna mjesečno, osobe koje primaju zaštitni dodatak uz mirovinu, stalnu novčanu naknadu Centra za socijalnu skrb ili doplatak za pomoć i njegu druge osobe te obveznici plaćanja komunalne naknade koji su kao dobrovoljni davatelji krvi dali krv 75 i više puta.

Za objekte s energetskim certifikatom A ili višim iznos komunalne naknade smanjuje se 25 posto.