Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Pomoć u učenju

Predstavljen kartohod u OŠ Antuna Augustinčića

Foto: Zaprešić
Državna geodetska uprava već niz godina provodi projekt postavljanja kartozida, a u zadnje vrijeme kartohoda, kako bi promovirala kartografiju i pridonijela edukaciji učenika.

U sklopu provedbe projekta postavljanja kartozida i kartohoda, Državna geodetska uprava darovala je OŠ Antuna Augustinčića kartohod Zaprešića. Riječ je o digitalnoj ortofotokarti izrađenoj na temelju službenih podataka DGU-a u mjerilu 1:5000 i dimenzija 8×10 metara. Državna geodetska uprava već niz godina provodi projekt postavljanja kartozida, a u zadnje vrijeme kartohoda, kako bi promovirala kartografiju i pridonijela edukaciji učenika.

– S obzirom na raspoloživa sredstva, svake godine postavimo sedam-osam kartohoda i tako namjeravamo nastaviti. Na ovom je kartohodu prikaz Zaprešića s bližom okolicom izrađen na temelju aerofotogrametrijskog snimanja, a običaj je da škola u kojoj se karta postavlja bude u središtu – rekao je načelnik Sektora za državnu izmjeru Marijan Marjanović. Kartohod je izvrsno nastavno pomagalo učenicima, nastavnicima i roditeljima.

– Ovo je jedan od načina da djeca dobro upoznaju svoj grad kako bi ga još više voljela – rekao je gradonačelnik Turk uz zahvalu DGU-u s kojim Grad intenzivno i dobro surađuje. Pri kraju je izmjera katastarske općine Kupljenovo te najavio skori početak izmjere katastarske općine Podgorje Bistransko kojoj pripadaju i naselja Ivanec i Jablanovec.

– Velik je to posao vrijedan više od deset milijuna kuna koji je u potpunosti financiran državnim i sredstvima EU fondova, a konačno će urediti i riješiti pitanja granica i vlasničkih odnosa – rekao je Turk.