Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U središtu otvorenja su priče bake i djeda

Predstavljen program 59. Vinkovačkih jeseni – "Ruke šokačkih spomenika"

storyeditor/2024-08-23/Vinkovacke_jeseni_1.jpg
1/3
Foto: Grad Vinkovci PREDSTAVLJANJE programa 59. Vinkovačkih jeseni koje će i ove godine donijeti brojne i raznolike sadržaje
S rečenicom "Ruke, viš sinko, ve naše ruke. Znaš kol'ko je tu uspomena, uspomena našeg života" bit će otvorene ovogodišnje Vinkovačke jeseni

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni, koje se organiziraju po 59. put, bit će održane od 13. do 22. rujna, i to pod geslom "Ruke šokačkih spomenika".

Brojni sudionici

– Pozivam sve da dođu u Vinkovce, uživaju u tradicijskoj kulturi i dožive ovu manifestaciju u punom smislu. Ona je red tradicije, gastronomije, zabave i najboljih domaćina na svijetu. Svi oni koji uživaju u tradicijskoj kulturi, ponajprije naši KUD-ovi, pridonijeli su tome da smo danas narasli u ono što jesmo, a to je da smo najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj – rekao je u najavnoj konferenciji 59. Vinkovačkih jeseni gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković najavio je kako će Vinkovačke jeseni i ove godine započeti folklornim večerima županijske smotre folklora te da će trajati šest dana. Kako je rekao, na folklornim večerima sudjelovat će 50 folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije. U subotu, 14. rujna na rasporedu je Međužupanijska dječja smotra, a u nedjelju, 15. rujna mimohod dječjih skupina u kojem će sudjelovati 60-ak folklornih skupina s više od 2500 djece.

PREDSTAVLJANJE programa 59. Vinkovačkih jeseni koje će i ove godine donijeti brojne i raznolike sadržaje
Foto: Grad Vinkovci PREDSTAVLJANJE programa 59. Vinkovačkih jeseni koje će i ove godine donijeti brojne i raznolike sadržaje

– Državna smotra hrvatskog izvornog folklora na rasporedu je 21. rujna. Tijekom prve večeri 14 županija prikazat će svoje programe, a u nedjelju je drugi dio. Mimohod završnog dana je najbogatije što imamo na Vinkovačkim jesenima, bit će 75 KUD-ova, zaprege, jahači i nadamo se lijepom vremenu – rekao je Đurković.

Autor scenarija svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni i ove će godine biti Marko Sabljaković.

– "Ruke, viš sinko, ve naše ruke. Znaš kol'ko je tu uspomena, uspomena našeg života" – upravo ovom rečenicom otvorit ćemo ovogodišnje izdanje Vinkovačkih jeseni u petak, 20. rujna – rekao je Sabljaković.

Popratni sadržaji

Dodao je kako su na svečanosti otvaranja na simboličan i metaforičan način u središtu fabule priče baka i djed. Oni kao riznica šokaštva i svega onoga što Slavonci i Šokci stoljećima čuvaju i njeguju na ovome tlu inspiracija su da se životnom pričom prikaže zanimljiva scenska radnja. I ove godine na Vinkovačkim jesenima bit će otvoren Vinski šor, a svoja vrata otvorit će i Bircuz. Dvorište ideja u Lapidarijumu Gradskog muzeja Vinkovci čeka najmlađe, dok će se na Slavonskom sokaku, na Trgu Vinkovačkih jeseni, moći kupovati, plesati i jesti. Također, lovci i ribolovci svakodnevno će kuhati fiš, peći ribu i pripremati čobanac, a od 20 sati svakodnevno će biti podjela za posjetitelje koji hoće pojesti nešto ukusno.

– Novost je da će u ponudi biti turistički vlakić koji će voziti svaki dan poslijepodne, a naknadno ćemo javiti termine i raspored vožnji – rekla je gradska pročelnica za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

Što se tiče koncerata, vinkovačku publiku najprije će zagrijati Parni valjak.

U idućim danima na pozornicu će se popeti Zsa Zsa, Vatra, Caprio, Garavi, Klapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske lole i Ivan Šebalj & The Bechars. Posljednjeg dana bit će održan koncert grupe Dalmatino.

storyeditor/2024-08-26/Prostor_umirovljenika.jpg Pri kraju radovi na društvenom domu u Podgrađu Podokićkom Nova fasada pridonijet će i boljoj toplinskoj izolaciji storyeditor/2024-08-22/ff855a5f9ba0e6e93167ff5942ebef2a_XL.jpg Dobro osmišljen projekt, dobra realizacija i veliko srce učenika Zahvaljujući učenicima iz Kamenice baka Evica dobila peć storyeditor/2024-08-23/PXL_040722_94434727.jpg Uz stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje, projekt ima i demografsku vrijednost U sklopu projekta "Stvorimo domu OBŽ-u" kupljen 661 stan ili kuća