Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Zavod za javno zdravstvo

Pretilost je i u Koprivnici velik javnozdravstveni problem

Draženka Vadla
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Prošle je godine Zavod otvorio Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljanja koje su građani dobro prihvatili

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije obilježio je 24. obljetnicu rada. Prema riječima ravnateljice Draženke Vadla, danas imaju 61 zaposlenog. Podsjetila je na početke djelovanja ustanove kojoj je temelje postavio prvi ravnatelj Dragutin Toth. Velika se pozornost daje promociji nacionalnih preventivnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Sonja Hlebar, voditeljica kreativnog tima i autorica videoigre o otpadu Adventures of Eco Ideja koprivničke poduzetnice: Djeca će uz videoigricu učiti o otpadu

– Želimo potaknuti građane da se odazivaju na preglede kako bi se bolest što prije otkrila, a time su i izgledi za izlječenje veći – istaknula je.

Zavod je prošle godine otvorio i Savjetovalište za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljanja koje su građani dobro prihvatili. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost velik je javnozdravstveni problem u Koprivničko-križevačkoj županiji, kao uostalom i u cijeloj Hrvatskoj, i rizični je čimbenik za razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti čije je liječenje skupo i dugotrajno.

Zavod ima Savjetovalište za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola i Savjetovalište za reproduktivno zdravlje adolescenata. Od brojnih programa i projekata izdvojila je Nacionalni program i projekt “Živjeti zdravo”, kojem je namjera potaknuti stanovništvo na više kretanja i zdravije životne navike. Zavod izdaje i časopis, tiskan je već 35. broj.

U planu je ulaganje u specijalizacije i uvođenje novih javnozdravstvenih usluga. Ravnateljica ističe da su poboljšali rad mikrobiološkog laboratorija. Primijenjena je i struktura zaposlenih, pa je više onih s visokom i višom stručnom spremom. Problema s odlaskom liječnika i nedostatkom kadrova nema. Zavod je u povodu 24. godišnjice djelovanja organizirao i Dane otvorenih vrata za građane.

Martina Golčić Priznanje Koprivničkom poduzetniku nagrada 'Stvaratelji za stoljeća'