Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Adventures of Eco

Ideja koprivničke poduzetnice: Djeca će uz videoigricu učiti o otpadu

Sonja Hlebar, voditeljica kreativnog tima i autorica videoigre o otpadu
1/5
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Avanturistička radnja neće biti samo izvor zabave, već i inovativan alat u obrazovanju, kaže Sonja Hlebar, autorica igre

Gospodarenje otpadom tema je koja sve više zanima građane koji će morati još više reciklirati jer se Hrvatska obvezala da će do 2020. odvojeno skupljati 50 posto otpada. Danas je u državi prosjek oko 27 posto. Koprivnička poduzetnica Sonja Hlebar osmislila je računalnu videoigru Adventures of Eco o održivom gospodarenju otpadom namijenjenu djeci predškolske i školske dobi, koja će na inovativan način učiti o kružnom toku otpada, pravilnom razvrstavanju, recikliranju... I to prenositi roditeljima.

Odlagalište otpada Piškornica gospodarenje otpadom na području Koprivnice Otpad će se plaćati po količini, stižu plave kante za papir

Moderni i zabavni zadaci

– Kroz moderne i zabavne zadatke djeca će se, kao heroji koji spašavaju planet od čudovišta od otpada, upoznati sa svim procesima na području gospodarenja otpadom. Projekt pridonosi rješavanju izazova zagađenja otpadom podizanjem svijesti o individualnoj odgovornosti svakog pojedinca te edukacijom i stvaranjem zdravih navika i odgovornih budućih generacija. Na tržištu postoje aplikacije na temu recikliranja, no nijedna ne daje prikaz cjelovitog toka otpada i posljedice nepravilnog odvajanja, pa time nisu namijenjene za ciljanu upotrebu kao dio izvaninstitucionalnog obrazovanja u nastavi i boravku u vrtićima, već se mogu koristiti proizvoljno. Ova aplikacija će se, između ostalog, koristiti sustavno i u suradnji s odgojno-obrazovnim institucijama – kaže S. Hlebar, kojoj je podršku dao Poduzetnički inkubator u Koprivnici, gdje s malim razvojnim timom radi na igri.

– Upravo smo pri završetku izrade demo-verzije. Računalna igra namijenjena je djeci od sedam do 15 godina, prvo u Hrvatskoj, a s vremenom i globalno. Namjera je njome utjecati na razmišljanje i ponašanje igrača u stvarnom svijetu, u našem slučaju na svakodnevne proizvođače otpada, i stvoriti generaciju “changemakera”.

U dogovoru s ravnateljima

Proizvodu s avanturističkom radnjom neće se moći odoljeti, prožet je učenjem o pravilnom odvajanju otpada, posljedicama nesavjesnog postupanja s otpadom, projekcijama budućnosti u skladu sa sadašnjim postupanjem s otpadom i procesima ponovne upotrebe te recikliranja. Demo-verzija bit će testirana na 200 igrača u školama, što je dogovoreno s ravnateljima – pojašnjava S. Hlebar.

Martina Golčić Priznanje Koprivničkom poduzetniku nagrada 'Stvaratelji za stoljeća'