Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna

Priključke na odvodnju dobit će više od 8000 objekata i to besplatno

Po dovršetku projekta očekuje se da će sve četiri aglomeracije dostići između 80 i 90 posto priključenosti
1/3
Foto: Branimir Bradarić
Radi se o projektu vrijednome 384 milijuna kuna (bez PDV-a) koji sa 72 posto sredstava sufinancira EU. Dodatna vrijednost projekta je što će ga provoditi domaće tvrtke, rekao je ministar Tomislav Ćorić

Na prigodnoj svečanosti u Vinkovcima obilježen je početak radova na projektu pod nazivom “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” u okviru kojega će se stanovnici na tim područjima, kao i oni u općinama Privlaka i Andrijaševci, u sljedećih nekoliko godina spojiti na mrežu javne odvodnje. Kako je istaknuto, realizacija projekta znatno će poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Foto: Branimir Bradarić

Posao za domaće tvrtke

– Riječ je o projektu vrijednome 384 milijuna kuna (bez PDV-a) koji sa 70,76% sufinancira EU. Preostali dio sufinanciraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te jedinice lokalne samouprave. Dodatna vrijednost projekta je što će ga provoditi domaće tvrtke – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Novi CTG uređaj Donacija Grada Vinkovaca Bolnica dobila uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća

U okviru projekta bit će izgrađeno gotovo 119 kilometara sekundarne mreže, 32 kilometra tlačnog cjevovoda, 40 crpnih stanica te rekonstrukcija 22 crpne stanice. Izgradit će se i sedam kišnih preljevnih spremnika, rekonstruirati 11,5 kilometara sekundarne mreže te pustiti u pogon 55,8 kilometara postojeće mreže. Isto tako, bit će omogućeno i 8269 priključaka. Cjelokupni projekt trajat će 32 mjeseca te uključuje i nadogradnju vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) “Jošine” na najviši, treći stupanj pročišćavanja te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektom području, u Otoku, Cerni i Ivankovu kao i nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje. Završetak projekta planiran je za lipanj 2021. godine.

Foto: Branimir Bradarić

– Ovim iznimno značajnim projektom dva grada i četiri općine dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati, što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i pridonijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa. Na mrežu će biti priključena sva kućanstva koja to nisu, a u rad će biti pušteni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, koji će na taj način imati stvarnu funkciju. Pri tome će priključci biti besplatni – rekao je predsjednik uprave Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako je riječ o iznimno važnom i vrijednom projektu, o čemu govori i njegov iznos, a koji će pokrenuti i domaću operativu.

vedrana lugić Nova ravnateljica u vinkovačkoj knjižnici

Još važnih projekata

– Kako su angažirane domaće tvrtke, to će rezultirati i novim zapošljavanjem i rastom gospodarstva. Inače, vinkovački Vodovod uvijek je bio predvodnik novih ideja i projekata, tako da ovako velik i značajan projekt ne iznenađuje. Očekujemo kako će sve biti odrađeno na najbolji način što će u konačnici podići kvalitetu života građana na ovim prostorima. Siguran sam kako će i u budućnosti vinkovački Vodovod realizirati još ovako važnih i velikih projekata – rekao je župan Galić.

Kulen osim gospodarskog, imat će i edukativno, kulturološko i turističko obilježje Festival šunke, vina, rakije i kulena uskoro u Vinkovcima Općinski sud vratio se u Vinkovce Pravosudna reforma Vinkovci nakon četiri godine dobili Općinski sud