Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Donacija Grada Vinkovaca

Bolnica dobila uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća

Novi CTG uređaj
Foto: Branimir Bradarić
Radi se o potpuno novom CTG uređaju koji je vrijedan oko 10.000 eura i koji će biti od velike pomoći u radu liječnika

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uručio je ravnatelju Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslavu Šporčiću CTG uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća. Kako je pojašnjeno radi se o potpuno novom uređaju koji je vrijedan oko 10.000 eura i koji će biti od velike pomoći u radu liječnika. Voditelj Odjela za ginekologiju u vinkovačkoj bolnici Zvonimir Juzbašić rekao je kako se radi o uređaju za kardiotokografiju koji se koristi za snimanje otkucaja srca bebe, mjerenje trudova kao i mjerenje pulsa i tlaka.

vedrana lugić Nova ravnateljica u vinkovačkoj knjižnici

- Uređaj je poseban po tome što u isto vrijeme može obavljati dvije paralelne radnje, odnosno možemo ga koristiti i za blizanačku trudnoću - rekao je Juzbašić.

Dodao je i kako su ovakvi uređaji u rodilištu vinkovačke bolnice u pogonu 24 sata dnevno kao i da su do sada koristili uređaj star 15-ak godina. O potrebi nabavke novih i modernih bolničkih uređaja govori i podatak kako kroz ginekološki odjel vinkovačke bolnice godišnje prođe između 2500 i 3000 pacijentica. Uređaji koji se koriste u tu svrhu prilično su skupi tako da se i danas koriste oni stari 15-20 godina. To dovodi do čestih kvarova, servisa, što sve pak dodatno otežava rad liječnicima pa je stoga donacija Grada Vinkovaca od velikoga značaja.

Poskupljenje vode Poskupljenje u Vinkovcima "Plaća Hrvatska, a voda skuplja nego u Njemačkoj"

- Drago mi je što možemo pomoći baš ovom odjelu jer su nam djeca svima najvažnija. Nadam se da će ovaj uređaj pridonijeti što sigurnijem praćenju trudnoće, a tako i zdravlju majke i novorođenčeta. Suradnju s vinkovačkom bolnicom nastavit ćemo i u budućnosti koliko god to bude bilo moguće. Nisu to neke ogromne brojke ali vjerujem da svaki ovakav novi uređaj može pomoći liječnicima u obavljanju svakodnevnih zadataka, a na korist svim našim sugrađanima - rekao je Bosančić prilikom obilaska vinkovačke bolnice. 

PiKova zgrada Uređenje PIK-ova zgrada uskoro će biti gradska ljepotica Stablo kestena Vinkovci U parku zasadili stabla kestena