Izbornik
Naslovnica Gradovi Hvar
Obilježen Svjetski dan dijabetesa

Prilika za kontrolu oboljelih, ali i otkrivanje bolesti

Hvar
Foto: Grad Hvar
Odaziv velikog broja zainteresiranih građana, posebno žena, potvrda je dobre suradnje Crvenog križa, Dnevnog boravka i patronažne službe kao bitnih čimbenika u zaštiti zdravlja ciljanih skupina

Gradsko društvo Crvenog križa Hvar obilježilo je u Starom Gradu Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14.studenog. Budući da je ove godine naglasak stavljen na dijabetes kod žena, pregledano je više žena iz Dnevnog boravka u organizaciji voditeljice Željane Škarpa, kao i pacijenata obuhvaćenih patronažnom službom Staroga Grada predvođenom sestrom Marinom Potočnjak, priopćili su iz Hvara.

Ovo je bila prilika za obavljanje kontrole oboljelih na cijelom otoku, kao i otkrivanje bolesti kod “zdravih” koji nisu ni znali da imaju problem. Odaziv velikog broja zainteresiranih građana, posebno žena, potvrda je dobre suradnje Crvenog križa, Dnevnog boravka i patronažne službe kao bitnih čimbenika u zaštiti zdravlja ciljanih skupina.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet milijuna ljudi, a 40 posto oboljelih niti ne zna da ima šećernu bolest, upozorava Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Da je riječ o bolesti koja poprima razmjere epidemije, pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu s 415 milijuna porasti na 642 milijuna.

Među oboljelima  je 199 milijuna žena, s projekcijom da će se do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena povećati na 313 milijuna, objavio je Hrvatski savez dijabetičkih udruga.