Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Nepristupačnost terena

Pripadnici HRM-a izvući će ispiljena stabla na Marjanu i podijeliti građanima

HRM izvlači stabla
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Više od 60 pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM) okupilo se u utorak na splitskom Marjanu, gdje sudjeluju u akciji izvlačenja stabala koja su ispiljena u jesen prošle godine nakon što su se osušila zbog klimatskih utjecaja

Robert Koharević, direktor Javne ustanove Park šuma Marjan, izjavio je kako se za pomoć u izvlačenju deblovine s padina Marjana obratio ministru obrane Damiru Krstičeviću, sa zamolbom da pošalje pripadnike Hrvatske vojske jer zbog nepristupačnosti terena mehanizacija ne može sudjelovati u takvoj akciji.

"Ministar Krstičević je izdao zapovijed pripadnicima Hrvatske vojske da dođu na ovu akciju, te su danas na Marjan stigla 62 pripadnika HRM-a. Oni će u akciji, koja će trajati do poslijepodneva, izvući oko 30 kubika deblovine koju ćemo potom podijeliti našim sugrađanima za ogrjev", kazao je Koharević.

Naveo je kako se u posljednjih desetak godina na Marjanu osušilo između 500 i 600 stabala, a zagrebački Šumarski institut utvrdio je da se ne radi ni o kakvim patogenim štetnicima niti bolesti, nego je sušenje nastupilo zbog fizioloških utjecaja temperature, vlage i kiše. "To nije veliki broj osušenih stabala, manji je od 1 posto od ukupno oko 64.000 stabala koliko ih ima na Marjanu", rekao je.

Koharević je istaknuo kako se trenutno neće raditi na pošumljavanju Marjana, jer je za 2017. i 2018. planirana izrada novog programa gospodarenja, a nakon toga će mjerodavni stručnjaci predložiti rješenje treba li se Park šuma pošumljavati. Dodao je kako se za pomoć u izvlačenju deblovine s Marjana obratio i veteranima 4. Gradijske brigade HV-a te navijačkoj skupini Torcida.

"Oni su izrazili želju doći i sudjelovati u akciji izvlačenja debala s Marjana, a o terminu akcije naknadno ćemo se dogovoriti," kazao je Koharević.