Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kutine, uz proslavu Dana grada, uručena su i tradicionalna priznanja

Priznanja Matiji Sloupu i posmrtno Vladimiru Balgaču

Foto: Kutina
– Željeli bismo zahvaliti Gradu Kutini i hodočasnicima udruge Kutina - Vukovar čiji je osnivač bio moj suprug, a posebna zahvala ide Darku Klobučaru koji ga je predložio za ovu nagradu – rekla je Silvana Balgač, Vladimirova supruga

Kutina je proslavila Dan grada, koji se slavi 10. studenog, u spomen na 766. obljetnicu od prvog pisanog spomena imena tog grada. 

Vrijedni projekti

Održana je tom prigodom i svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture na kojoj su sudjelovali izaslanici i gosti s državne, 
županijske i gradske razine te su i dodijeljene tradicionalne nagrade Grada Kutine. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić se zahvalio  svima u potpori u projektima koji se u Kutini provode.

– To su prije svega projekt aglomeracije Kutina vrijedne 500 milijuna kuna, gradnja nove poslovno-stambene zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana u suradnji s APN-om, gradnja novog dječjeg vrtića i novog kutinskog mosta. To su projekti koje trenutačno realiziramo ili smo ih realizirali, a bit će ih još u budućnosti. Vjerujemo da ćemo unatoč svim izazovima završiti sve započete projekte i to nam je prioritet. No, prioritet je i dalje stvarati što bolje uvjete u industrijsko-logističkoj i poslovnim gradskim zonama te privući nove investitore. Nastojat ćemo i motivirati privatne investitore da grade nove višestambene zgrade u Kutini jer imamo dojam i vidi se da nedostaje stanova za kupnju i najam u Kutini – rekao je kutinski gradonačelnik Babić, dodavši kako time žele pomoći mladima.

– A i naša će druga velika nastojanja biti usmjerena mladim obiteljima i stvaranju ostalih pogodnosti da mladi imaju dobre uvjete u Kutini i da žele ostati ovdje, a po mogućnosti i da dođu novi stanovnici u Kutinu – dodao je gradonačelnik.

Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Vladimiru Balgaču Alfu, koji je preminuo u prosincu 2020. godine. Bio je hrvatski branitelj, pripadnik Prve gardijske brigade i branitelj Vukovara od početka kolovoza do okupacije grada 20. studenoga 1991., kada je završio u zarobljeništvu u logoru Stajićevo i u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. Iako je bio ranjavan i prošao pakao srpskih kazamata, Balgač je nakon razmjene 27. ožujka 1992. nastavio ratni put u 204. vukovarskoj brigadi i 125. domobranskoj pukovniji Hrvatske vojske. Nakon rata uključio se u politički, javni i društveni život Kutine.

– Željeli bismo zahvaliti Gradu Kutini i hodočasnicima udruge Kutina - Vukovar čiji je osnivač bio moj suprug, a posebna zahvala ide Darku Klobučaru koji ga je predložio za ovu nagradu. Moj suprug je ovaj grad jako volio zbog čega je otišao na slavonsko ratište. Ponosni smo na njega i znam da bi mu bila čast primiti ovo priznanje za svoje nesebično djelovanje. Zauvijek će ostati u našim srcima – rekla je pri preuzimanju nagrade Silvana Balgač, supruga Vladimira Balgača.

Sportska dostignuća

Godišnja nagrada Grada Kutine dodijeljena je paraolimpijcu Matiji Sloupu, članu Atletskog kluba “Odisej” Kutina, za ostvarena sportska dostignuća na paraatletskim državnim i međunarodnim prvenstvima te izuzetan doprinos u promicanju sportskog ugleda grada Kutine.