Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
U izboru najljepših parkova portala Gradonačelnik.hr najljepšim i najfunkcionalnijim proglašen je onaj u Jastrebarskom

Priznanje – Perivoj dvorca Erdödy najljepši u Hrvatskoj

1/3
Foto: Jastrebarsko
Grad je prije desetak godina krenuo s obnovom i uređenjem parka nastalog na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

U velikom izboru najljepših parkova koji je proveo portal Gradonačelnik.hr stručni je žiri, u konkurenciji 20 parkova iz cijele Hrvatske, najljepšim i najfunkcionalnijim proglasio Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Na istom natječaju, najviše glasova i pobjedu u izboru glasača na Facebooku osvojio je Sakuntalin park u Osijeku, najljepši i najfunkcionalniji po izboru stručnog žirija je Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a najbolje ocjene žirija u konkurenciji općina osvojio je Park skulptura u Ernestinovu.

Autohtone vrste

Kako je objavio portal, u stručnom timu bili su Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA i Vjeran Stilinović ispred projekta Gradonačelnik.hr, a radilo se prema  stručnim kriterijima Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Ocjenjivali su oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja, inovacije i nove tehnologije unutar parka.

Najviše bodova i najbolju ocjenu po svim tim  kriterijima dobio je Perivoj dvorca Erdödy, drugi je bio Gradski park iz Virovitice, a treći Središnji gradski park iz Bjelovara. Kako je navedeno, Perivoj dvorca Erdödy nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a nakon dugogodišnje zapuštenosti i neodržavanja Grad Jastrebarsko prije desetak godina krenuo je s obnovom i uređenjem. U projekt obnove uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, kod čega je Grad 80 posto osigurao iz EU fondova, a dvadeset posto iz vlastitog proračuna.

Zaštićeni spomenik vrtne arhitekture ima oko 40 različitih biljnih vrsta s tisuću jedinki, a među njima i autohtoni javor, hrast lužnjak, crvenolisna bukva, viseće smreke, ariš i šumski bor. U parku obitava i velik broj vrsta insekata, riba, ptica i sisavaca.

– Perivoj Erdödy postao je važno mjesto u životu Jastrebarskog i svih njegovih stanovnika. U našem perivoju poštujemo i naglašavamo njegovo povijesno značenje, a on je ujedno i idealna lokacija za organizaciju događanja povezanih s kulturnim, 
umjetničkim i gospodarskim vrijednostima grada i njegova okružja. Ovaj jaskanski biser zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture i prema zakonu, ali i u srcima Jaskanki i Jaskanaca. Za mnoge je on neraskidivo povezan s djetinjstvom, mladošću i prvim ljubavima. On je duša i biser grada Jastrebarskog koji polako, iz dana u dan, ponovno poprima novi /stari sjaj na ponos svih Jaskanaca – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Za uređenje su zadužene Ceste Jastrebarsko u skladu s usvojenim projektima. Grad u suradnji s Hrvatskim vodama proveo je i 
radove na uređenju jezera, ali i na potoku Gović, što je omogućilo dopunu i zatvaranje vodotoka te dopunjavanje nivoa vode u samom jezeru. Time je, kako piše Pero Livajić s portala Gradonačelnik.hr, završena faza odmuljenja, kao i radovi na uređenju same obale, ali i dužjezerska šetnica. 

U Perivoju je postavljena prva garaža za električne bicikle u Hrvatskoj, punionica za električna vozila, pametne klupe, moderna 
cikloturistička odmorišta... Duž perivoja postavljena je moderna i energetski učinkovita javna rasvjeta.

Muzej pjenušca

Na jugozapadnom dijelu perivoja, uz jezero i glavnu šetnicu, postavljen je moderan paviljon. Duž perivoja nalaze se drvene 
platforme i drveni mostići, a posljednji među njima otvoren je u 2014. godini Most Ljube Kraljevića koji povezuje središnju gradsku prometnicu s povijesnom jezgrom grada, navodi se u obrazloženju.

U perivoju je i dječje igralište, uz njega je izgrađeno i novo parkiralište sufinancirano novcem iz EU fondova, kao i zgrada Žitnice. U planu je i muzej pjenušaca i vina.