Za godinu dana ovaj će dragocjeni povijesni prostor pod vodstvom tvrtke Delač gradnja iz Karlovca, uz podršku podizvođača, prolaziti kroz pažljivu i temeljitu obnovu. Arhitektonsko rješenje potpisuje Otto Barić.
Prostor nekadašnje Zadruge nekoć je bio gospodarsko i društveno središte vinarstva. Zbog toga revitalizacija nije samo tehnička obnova zidova – to je povratak funkciji okupljanja, suradnje i identiteta, uz alate koji odgovaraju današnjim tržišnim i tehnološkim uvjetima.
– Baš kao što je Zadruga nekada okupljala ljude fizički, danas želimo da Plešivičko vinogorje okuplja zajednicu – ističu u Plešivičkom vinogorju.
U srcu Plešivice
Lokacija zgrade ključna je za buduću funkciju. Smještena je u srcu Plešivice, okružena vinogradima, 40 minuta od Zagreba, što je idealno za jednodnevne goste, poslovne skupove i enoturizam. U planiranju su, stoga, glavne misli bile povezanost s krajolikom i tradicijom, potreba da prostor ima dušu, autentičnost i atmosferu, uloga centra kao točke susreta između lokalnog i globalnog – između zajednice i gostiju.
– Stoga se zgrada u pogledu vanjskog izgleda neće znatnije mijenjati, već će zadržati svoj prepoznatljiv arhitektonski izričaj koji nosi povijesnu i emocionalnu vrijednost za lokalnu zajednicu, dok će unutrašnjost biti temeljito obnovljena i prilagođena suvremenim potrebama – s modernim dizajnom, multifunkcionalnim prostorima te tehnički opremljenim sadržajima koji omogućuju održavanje različitih događanja, od vinskih degustacija i edukacija do poslovnih sastanaka. U planu je multifunkcionalni centar u kojem se prodaje, kuša i govori o vinu, mjesto susreta – za turiste, edukatore, vinare i poslovne goste, organizacija događanja različitog tipa, edukacije i storytelling – navodi se u priopćenju.
Posebnu vrijednost projektu daje i prekrasan vanjski prostor u neposrednom okruženju zgrade, koji nije samo estetski element već je i poslovno iskoristiv – idealan za organizaciju open-air evenata, vinskih piknika, svečanih prijema ili tematskih sajmova, čime se dodatno proširuje funkcionalnost i atraktivnost cijelog kompleksa. Plan nije bio "prenamijeniti zgradu", već je ponovno ukorijeniti u zajednicu – ali s pogledom u budućnost.
Kvaliteta i održivost
Radovi bi trebali potrajati godinu dana, no investitori su svjesni kako je riječ o starijem objektu, što u građevini može izazvati poteškoće.
– Iako imamo jasan hodogram aktivnosti, važno je naglasiti da se radi o renovaciji starijeg objekta, što uvijek nosi određenu razinu neizvjesnosti. Zato, iako planiramo dovršetak svih građevinskih radova i opremanja tijekom 2026. godine, moramo ostati fleksibilni i realni. Naš je prioritet kvaliteta i dugoročna održivost projekta, a ne forsiranje rokova po svaku cijenu na štetu projekta i finalnog cilja – ističu u Plešivičkom vinogorju.
Inicijativa za osnivanjem Plešivičkog vinogorja pokrenuta je s ciljem očuvanja bogate plešivičke vinarske i vinogradarske tradicije. Kroz proces dokapitalizacije prikupljeno je gotovo pet milijuna kuna, a po principu udjelničara u projekt se uključilo 105 pravnih i fizičkih osoba, od kojih je velik broj Jaskanaca. Projekt je inicirao Željko Pavković, jaskanski poduzetnik koji je vrlo brzo oko sebe okupio tim mladih ljudi koji su prepoznali kako na ovaj način mogu dati doprinos razvoju Plešivice koja, zahvaljujući trudu vinara, postaje izuzetno ambiciozna vinska regija.
Vrijednost za zajednicu bit će višestruka. Za vinare će, kažu, projekt donijeti dodatne kanale prodaje kroz kušaonicu i vinoteku, edukativne i marketinške alate te vidljivost i promociju kroz platformu koja priča lokalnu vinsku priču. Trgovina lokalnih proizvoda, organizacija društvenih i kulturnih sadržaja te jačanje lokalne ekonomije i identiteta kroz pružanje logističke podrške očuvanju vinarstva i vinogradarstva ostat će kao trajne vrijednosti zajednici. Cilj nije, napominju, stvoriti još jednu vinariju, nego živi centar regije koji donosi korist svima, na osnovama čvrstog lokalnog identiteta. Projekt Plešivičko vinogorje nije, zaključuju, projekt jednog investitora, već cijele zajednice.