Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
digitalna transformacija

Projekt PISMO poduzetničkog centra za razvoj video igara ušao među najbolje EU projekte

1/3
Foto: Večernji list
Projekt je dio inicijative Sisačko-moslavačke županije kojom se ona nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj

Projekt Poduzetničkog centra za razvoj video igara u Novskoj, PISMO, je u užem izboru za najbolji EU projekt za 2019. godinu (RegioStarsAwards) u kategoriji promicanja digitalne transformacije. 

novska Obilazak poduzetničkog inkubatora gaming industrije 'PISMO'

Riječ je o projektu Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o., a od, na natječaj zaprimljenih, 199 inovativnih projekata financiranih sredstvima Europske Unije i koji predstavljaju nove pristupe regionalnom razvoju, PISMO je izabran među 35 najboljih kao jedini samostalni projekt iz Hrvatske.

U tijeku je glasovanje javnosti, nakon čega će stručni žiri odabrati pet najboljih dok će pobjednik natječaja RegioStarsAwards 2019. biti proglašen 9. listopada 2019. u Bruxellesu. 

Poduzetnički inkubator u Novskoj Poduzetnički inkubator PISMO Novska postaje regionalno središte industrije video igara

- Projektom će dvije zgrade u Novskoj postati najmoderniji poduzetnički inkubator za game developere u ovom dijelu Europe. U jednu su zgradu već uselile start up tvrtke te koje tako već rade na razvoju video igara, a druga je u fazi uređenja. U sklopu inkubatora ćemo imati najmoderniju tehnologiju: motioncapture studio, glazbeni studio, opremu za video snimanje, 3D printer, VR opremu, fotogrametriju – sve što je potrebno za razvoj video igara – kazuje Mario Čelan, direktor SI-MO-RE. 

Projekt je dio inicijative Sisačko-moslavačke županije kojom se ona nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, a nakon uvođenja besplatnih tečajeva engleskog jezika u vrtićima, provedenih radionica izrade videoigara u osnovnim i srednjim školama u županiji te pokretanja start-upova kroz PISMO od jeseni u Tehničkoj školi Sisak kreće i novi četverogodišnji obrazovni program - tehničar za razvoj videoigara, kao jedini takav smjer u Hrvatskoj.

Gaming Novska Inkubator Novska postaje regionalni centar industrije videoigara

- Kroz projekt omogućujemo za pokretanje start-upova u području razvoja video igara financijske potpore do 155.000 kuna. Od HZZ-a 55 tisuća kuna, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i čak 65 tisuća kuna od Grada Novske – zaključuje Čelan.