Izbornik
Naslovnica Gradovi
U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održan je prvi sastanak fokus-grupe

Projektom FORTITUDE Šibenik dobiva novu turističku rutu

Tvrđava sv. Mihovila
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1,618.438,72 eura, od čega je 85% sufinancirano

– U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održan je prvi sastanak fokus-grupe za izradu nove turističke rute koja će tematizirati fortifikacijsku baštinu grada. Dio je to aktivnosti u sklopu projekta FORTITUDE – Historic Fortresses IntensifyingCross-Border Tourism Development koji provodi Tvrđava kulture zajedno s još četiri partnera iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) – izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

Odabran izvođač radova za novi centralni dječji vrtić u Crnici U 2020. godini počinje gradnja vrtića ‘Ljubica’ na 1500 kvadrata

Uvodnu riječ o projektu, aktivnostima i očekivanim rezultatima održala je voditeljica projekta Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture. Istaknula je i glavni cilj projekta – jačanje i diversificiranje kulturno-turističke ponude u prekograničnom području, kao i razvoj što kvalitetnijeg i održivijeg upravljanja kulturnim dobrima.

Prvi je ovo sastanak fokus-grupe, od ukupno tri planirana, u kojoj sudjeluju Udruga turističkih vodiča Mihovil i turističke agencije s područja grada, a s kojima će Tvrđava kulture surađivati na kreiranju nove turističke rute. Također, predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog među članovima Udruge i turističkim agencijama. Oni su pokazali da dionici turističkog sektora pokazuju interes za kreiranjem rute s naglaskom na fortifikacijsku baštinu koje u Šibeniku ne manjka. Potvrdio je to i Josip Pavić, povjesničar iz Tvrđave kulture, predstavljajući objekte fortifikacijske baštine Šibenika te naglasio atraktivne, javnosti manje poznate, a svakako vrijedne uvrštavanja u novu turističku rutu grada. Primjerice, ostaci kopnenog i morskog gradskog bedema, nekoliko lokaliteta u staroj gradskoj jezgri pokraj kojih svi često prolaze nesvjesni njihove važnosti i značaja za kulturno nasljeđe grada.

Šibenik STANARIMA GRADSKE JEZGRE Grad sufinancira obnovu fasade i krovišta

Projekt FORTITUDE donosi i niz drugih sadržaja – nova prostorna rješenja i sadržaje u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila, što uključuje stalni postav koji tematizira fortifikacijsku baštinu grada te multimedijski interaktivni postav posvećen gradnji pozornice i glazbenoj baštini grada; preuređenje informativnog centra šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point; organizaciju manifestacije “Noć tvrđava“ kojoj je cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području, čime se posjetiteljima predočuje njihovo značenje za razvoj kulturnog turizma u programskom području.

Projekt FORTITUDE (Historic FortressesIntensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1,618.438,72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.