Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jastrebarsko

Promicanje "digitalnog građanstva" među mladim stanovnicima

Ovaj inovativni pristup ne samo da iskorištava svježe perspektive i digitalnu sposobnost mlađe generacije, već i potiče osjećaj vlasništva i odgovornosti za razvoj grada
Foto: Jastrebarsko
Erasmus+ projekt pod nazivom ''Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad'' bavit će se angažiranjem i osnaživanjem mladih u donošenju odluka

Započeo je projekt digitalnog unapređenja i edukacije mladih o STEM alatima, metodama i informatičko-komunikacijskim tehnologijama koji u suradnji s Gradom Jastrebarskim provodi Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor. Cilj je oblikovanje digitalne budućnosti grada Jastrebarskog.

Bolje upravljanje i implementacija

Erasmus+ projekt pod nazivom ''Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad'' radit će na angažiranju i osnaživanju mladih u procesima donošenja odluka, kao i edukaciji o digitalnoj građanskoj participaciji.

– Ovaj inovativni pristup ne samo da iskorištava svježe perspektive i digitalnu sposobnost mlađe generacije već i potiče osjećaj vlasništva i odgovornosti za razvoj grada. Uključivanje građana, a posebice mladih, važan je dio svakog procesa donošenja odluka. Ova dvosmjerna interakcija između javnosti i lokalne uprave daje mladima glas i omogućuje im da aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka o pitanjima koja ih se tiču. Dajući mladima platformu za izražavanje mišljenja, dijeljenje pritužbi i davanje savjeta, grad može uživati u boljem upravljanju i implementaciji promjena od kojih će svi zainteresirani uistinu imati koristi – pojašnjavaju. Srž strategije je, dodaju, promicanje digitalnog građanstva među mladima.

– Omogućavanjem platformi i mogućnosti mladim građanima da sudjeluju u raspravama, doprinose idejama i utječu na politike, projekt ima za cilj njegovati kulturu građanskog angažmana. U skladu sa Strategijom razvoja pametnog Grada Jastrebarsko za razdoblje 2019. – 2024. projekt potiče razvoj sposobnosti građana u području digitalne pismenosti, IK tehnologija te STEM područja. Aktivno uključivanje građana kroz njihovu edukaciju omogućuje razvoj inovacije i kreativnosti nužnih kako bi se Grad, odnosno općenito društvo moglo okarakterizirati kao pametno. Budući da projekt ima izraženu digitalnu komponentu, za očekivati je da će sudjelovanjem u aktivnostima izrade pametnih rješenja za aktivno građanstvo mladi razviti svoje vještine rješavanja problema u digitalnom kontekstu – kažu. Učit će koristiti digitalne alate i platforme za prepoznavanje i rješavanje problema zajednice te kako surađivati s drugima na provedbi svojih ideja.

Most prema budućnosti

– Projekt će potaknuti mlade na kreativno razmišljanje o tome kako koristiti digitalne alate i platforme za podršku aktivnom građanstvu, pri čemu će identificirati nove i inovativne načine za uključivanje u svoje zajednice, promicanje društvenih ciljeva i komunikaciju s donositeljima odluka. Projekt ''Digitalna participacija: pametni građani za pametan grad'' shvaća da uključivanje mladih nije samo trenutačna dobit već i izgradnja mosta prema inkluzivnoj budućnosti – zaključuju provoditelji projekta.

LED javna rasvjeta rezultirat će energetskim uštedama koje će na godišnjoj razini iznositi više od 75 posto javna rasvjeta LED rasvjeta poboljšat će kvalitetu života i povećati sigurnost u prometu Ukupno su na području Jastrebarskog dostupna 693 kreveta. Posjetitelji će u Jastrebarskom rado uživati u različitim sportskim događanjima, ali i rekreativnim i sportskim sadržajima poput planinarenja, biciklizma, ribolova i slično TURIZAM U JASTREBARSKOM Rekordne turističke brojke – za 40.000 noćenja zaslužni lokalni iznajmljivači Javna rasvjeta Jastrebarsko Uređene prometnica i nova rasvjeta na jaskanskim ulicama