Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Inertna uprava

Propada 200.000 kuna državnog novca za novu koprivničku knjižnicu

Dijana Sabolović Krajina
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Mjesecima u gradsku upravu šaljem dopise kako bi se stvar pokrenula, jer nisam naviknuta da novac koji nam je određen propadne, no odgovore ne dobivam – kazala je jučer D. Sabolović Krajina.

Zbog inertnosti gradske uprave pri ulasku u projekt gradnje nove knjižnice, Grad Koprivnica mogao bi izgubiti 200.000 kuna, koliko je Ministarstvo kulture budžetiralo u ovoj godini za projektnu dokumentaciju. Kraj godine i s njime rok za utrošak novca bliži se, a od projekta niti "p".

Kako doznajemo od Dijane Sabolović Krajina, ravnateljice gradske knjižnice Frana Galovića, posebno povjerenstvo u srpnju je odredilo lokaciju nove zgrade, a potom je u rujnu osnovano novo povjerenstvo, zaduženo za provedbu projekta, čijim je i ona članom.

- To se povjerenstvo dosad nije sastalo, a u međuvremenu su do mene došle informacije da u gradskoj upravi više ne namjeravaju graditi novu knjižnicu, nego multimedijalni centar s knjižnicom. O čemu se točno radi, nije mi poznato. Mjesecima u gradsku upravu šaljem dopise kako bi se stvar pokrenula, jer nisam naviknuta da novac koji nam je određen propadne, no odgovore ne dobivam – kazala je D. Sabolović Krajina.

Valja napomenuti kako je Ministarstvo napravilo presedan dodjeljujući novac za projektnu dokumentaciju jer to uobičajeno ne čini. Vjerojatno je tome doprinio ugled koji uživa koprivnička knjižnica, proglašena hrvatskom knjižnicom 2013. godine i ovjenčana nagradom američkog društva knjižničara 2014. godine.

Premalen prostor

Međutim, sadašnji prostor na oko 1000 četvornih metara u zgradi iz 19. stoljeća u gradskome središtu postao je premalen.

- U tome smo prostoru punih 35 godina, a mnogo se toga promijenilo, počevši od toga da je broj korisnika narastao na oko 9000. Knjižnica više nije samo mjesto za posudbu knjiga, ona danas ima mnogo širu, informativnu ulogu te bi trebala postati 'dnevnim boravkom' za djecu i odrasle. Prema suvremenim standardima, za grad veličine Koprivnice knjižnica bi se trebala prostirati na oko 4000 četvornih metara, dakle na četiri puta većem prostoru nego sada – ustvrdila je ravnateljica.

Doznajemo da je, osim Ministarstva kulture, novac, i to oko 300.000 kuna, za projekt nove knjižnice u proračunu rezervirao i Grad Koprivnica te isto toliko i sama knjižnica, no zasad se on nije počeo trošiti. Ukupna investicija iznosila bi, prema procjenama, oko 30 milijuna kuna, a dobar dio pokušao bi se namaknuti iz europskih fondova. No, preduvjet za apliciranje jest projektna dokumentacija, koje nema.

- Mi smo kao knjižnica napravili sve predradnje koje smo mogli napraviti, na potezu je gradska uprava – veli D. Sabolović Krajina.

Gradnju nove knjižnice javno su poduprli brojni koprivnički intelektualci poput povjesničara Hrvoja Petrića, arhitekta Antonija Grgića i povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara.

U gradskoj upravi jučer su, pak, ignorirali naš upit o tome kakva je sudbina projekta gradnje nove gradske knjižnice te znaju li za to da "visi" povlačenje 200.000 kuna iz budžeta Ministarstva kulture.