Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
NAŠICE

Proračun Grada Našica za 2023. razvojni je i socijalni

1/3
Foto: Našice
Proračun uključuje nastavak započetih projekata rekonstrukcije dvoraca Pejačević, zatim Centar industrijske zone, projekt aglomeracije...

Proračun Grada Našica za 2023. godinu iznosi 17,943.000 eura, a gradski su ga vijećnici nedavno prihvatili većinom glasova. Gradonačelnik Krešimir Kašuba ocijenio ga je razvojnim i socijalnim, a uključuje nastavak započetih projekata rekonstrukcije dvoraca Pejačević, zatim Centar industrijske zone, projekt aglomeracije, gradnju jaslica na Urbariji, POS-ove stanove, ali i brojne socijalne mjere, poput uskrsnica, jednokratne pomoći, stipendija, potpore poduzetnicima, sufinanciranja troška dječjeg vrtića...

Povijesna ulaganja

– Važno je istaknuti da su u Našicama u tijeku povijesna ulaganja. Pola milijarde kuna uloženo je u naš grad proteklih nekoliko godina. Prioritet ovog proračuna su započeti projekti koji se dovršavaju, no valja istaknuti i dva dovršena s uporabnom dozvolom, a to su Trg dr. Franje Tuđmana i Društveni dom “Stjepan Pintarić” u Velimirovcu. Započinjemo i nove projekte, a to su investicije koje smo potpisali u 2022., POSovi stanovi čija gradnja počinje u 2023., kao i Centar industrijske zone vrijedan 11 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i Osječko-baranjske županije. Započet će se i projekt vrtića s jaslicama na Urbariji, za koji smo dobili 100-postotno financiranje u iznosu od 8 milijuna kuna – naveo je gradonačelnik Kašuba.

– Krećemo i u optimizaciju javne rasvjete s uštedom većom od 60 posto te najveći projekt aglomeracije kojim se svrstavamo u sam državni vrh jer će 99 posto domaćinstava imati tekuću vodu, što je temelj kvalitete života. Proporcionalno smo ulagali i u prigradska naselja, a isto nastavljamo i u novom proračunskom razdoblju – dodao je gradonačelnik.

”Nikad ljepši i veći”

Većinom glasova prihvaćen je i rebalans proračuna za 2022. godinu u iznosu od 105,842.000 kuna. Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar zaključio je da će godina na izmaku ostati u sjeU ćanju svim gradskim vijećnicima, gradonačelniku i gradskoj upravi po odlukama koje su donosili, pa i rebalansima, koje su često imali zbog energetske situacije i europskih projekata.

– Tijekom godine otvarale su se brojne mogućnosti koje smo htjeli maksimalno iskoristi. Rebalansom proračuna za 2022. došlo je do usklađenja na kraju godine, da se vidi što se i na koji način događalo, a donesen je i proračun za sljedeću godinu, nikad ljepši i veći, razvojni proračun. Bez obzira na to što ne možemo znati kakva nas godina očekuje, recesija, inflacija, okvire imamo i tako se ponašamo – rekao je Žagar.