Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Uskoro koprivničko Gradsko vijeće usvaja proračun za 2022. godinu

Proračun težak 280 milijuna kuna, ključni projekti škola i trgovi

Foto: Grad Koprivnica
U cestogradnji ključni projekti bit će izgradnja spojne ceste od igrališta NK Zagorca na Peteranskoj do naselja Herešin, a investicija je teška 2,3 milijuna kuna

Početkom prosinca koprivničko će Gradsko vijeće usvojiti proračun za iduću, 2022. godinu. Prema neslužbenim informacijama, 
konsolidirani proračun sa svim gradskim ustanovama trebao bi biti težak oko 280 milijuna kuna. Ključne investicije u proračunu za iduću godinu svakako su nova osnovna škola na Podolicama vrijedna čak 50 milijuna kuna s pdv-om te obnova središnjih gradskih trgova – Zrinskog i Jelačićeva – za što će se izdvojiti oko 16 milijuna kuna.

No, ovih je dana u javno savjetovanje Grad uputio i prijedlog programa građenja komunalne infrastrukture, koji otkriva i koje se ulice i trgovi graditi ili obnavljati.

Imovinsko-pravni odnosi

Program komunalne infrastrukture težak je više od 23 milijuna kuna. Nakon javnog savjetovanja, program građenja bit će sastavni dio prijedloga proračuna Grada Koprivnice za iduću godinu. Glavna stavka u programu građenja komunalne infrastrukture bit će obnova središnjih koprivničkih trgova. To će potrošiti čak 70 posto planiranog novca za tu namjenu iduće godine.

Radovi na obnovi središta Koprivnice počet će ovih dana, a trebali bi biti  dovršeni najkasnije do kraja iduće godine.

Gradonačelnik Mišel Jakšić nedavno je, u povodu Dana grada, obećao da ćemo već iduće jeseni piti kavu na terasi obnovljenoga Zrinskog trga. A obećao je da će učenici najesen krenuti i u školu na Podolicama.

Na što će otići ostatak novca za komunalnu infrastrukturu? Oko 2 milijuna kuna utrošit će se na proširenje više stambenih zona te će Koprivnica dobiti nova gradilišta za prodaju. Prijedlog je proširenje stambene zone “Pri  Svetoj Magdaleni” – Ulica Alberta Heinricha – istočna strana, stambene zone “Cinderišće” – Ulica Ivice Hiršla, dovršetak proširenja stambene zone “Lenišće B5” te nastavak proširenja stambene zone “Cerine”.

Programom je obuhvaćeno projektiranje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su preduvjet za početak izgradnje  rotora u Starogradskoj ulici, kod upravne zgrade Auto-kluba Koprivnica.

Kad je riječ o zelenim  površinama, za gradnju javnog  sportskog i rekreacijskog prostora Nogometnog kluba Močile utrošilo bi se ukupno 1,8 milijuna kuna.

Ključni projekt u cestogradnji bit će izgradnja spojne ceste od igrališta NK Zagorca na Peteranskoj do naselja Herešin, a investicija je teška 2,3 milijuna kuna. Programom su planirana sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih  odnosa, odnosno kupnje zemljišta te izgradnju prometnice.

Uključeni svi troškovi

- Prometnica će se uklopiti u postojeći put koji će se rekonstruirati, a sve kao spojna cesta između Herešina i Peteranske ceste kao zaobilaznog alternativnog  pravca do gradskog kompostišta. Planirana sredstva također uključuju sve popratne troškove - navode u Gradskoj upravi.

Za projekte i ostale prateće radnje za prijelaz “Radnička” preko državne ceste DC2 i željezničke pruge R202 kod robnog centra Pevexa planira se izdvojiti 250.000 kuna. Za sve drugo – radove – valja postići dogovor sa Hrvatskim cestama i Hrvatskim 
željeznicama jer taj prijelaz spada u njihovu infrastrukturu.

Planira se i izrada projekata za obnovu više prometnica: Starčevićeva ulica, dio Kolodvorske ulice i dio Viničke ulice (od Križevačke ulice do željezničkog kolodvora), Vinodolska ulica  – rekonstrukcija prometnice s izgradnjom staze, rekonstrukcija prometnice s izgradnjom staze za zajedničko korištenje pješaka i biciklista u Jagnjedovcu. Ukupno za sve blizu milijun kuna.