Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA GORICA

Prva generacija banderijalaca turopoljske lake konjice na obuci u Konjičkom centru Miklin u Bukevju

Foto: Grad Velika Gorica
Jahači stasaju pod budnim okom instruktora Željka Matejčića

U Konjičkom centru Miklin u Bukevju stasa prva generacija banderijalaca turopoljske lake konjice. Ukupno šest članova Turopoljskog banderija pod budnim okom instruktora Željka Matejčića prolazi jahačku obuku. Sudionici uče svladavanje svih zadataka u jahačkom programu, pa se tako pripremaju i za jahački izlazak u javnost. Obuka s kojom su započeli još prošle godine obuhvaća ukupno 35 sati. Tako će Turopoljski banderij nakon pješaštva i topništva, uskoro dobiti i laku konjicu, a prvo predstavljanje javnosti očekuje se u travnju na Turopoljskom Jurjevu.

Pojam banderija poznat je u vojnoj povijesti hrvatsko-ugarske države. Činilo ga je 400 konjanika, pola od kojih su bili husari, a pola teški konjanici kirasiri. Postrojbe banderija nastupale su pod zastavom svog feudalca.

Žigmund Luksemburški obvezao je 1435. sve zemljoposjednike na davanje banderija, koji su veličinom odgovarali njihovu posjedu. Nakon Mohačke bitke 1526. banderiji su bili gotovo sasvim uništeni i spali su na veličinu od 10 do 12 jahača. Od 1601. su gospodari čiji su banderiji bili slabiji od 50 jahača pristupili u županijske banderije. Tijekom ratova s Osmanlijama banderijske su odredbe postupno nestale i ostalo je samo ime za konjaničke postrojbe koje su davale županije.