Izbornik
Naslovnica Gradovi
Zelena tranzicija na području Vinkovaca

Radi se na projektima čiste zelene energije iz vodika

Iz vinkovačke gradske uprave izvijestili su kako su Vinkovci prvi među hrvatskim gradovima koji su napravili konkretne korake u razvoju energetske samoodrživosti iz proizvodnje vodika
Foto: Vinkovci

Tijekom proteklih godina vinkovačka gradska uprava provodi na desetke manjih ili većih projekata s kojima se iz mjeseca u mjesec poboljšava kvaliteta života građana, ali i mijenja vizura grada koji postaje sve moderniji i uređeniji. Pri tome se vodi računa da projektima budu obuhvaćeni svi dijelovi grada, ali i svi uzrasti kao i svi aspekti života. Tako se, među ostalim, iznimno vodi računa i o zelenoj tranziciji na području najstarijeg europskog grada.

Slijedom toga iz vinkovačke gradske uprave izvijestili su kako je Grad Vinkovci prvi među hrvatskim gradovima i općinama koji je napravio konkretne korake u smjeru zelene tranzicije, odnosno razvoja energetske samoodrživosti zahvaljujući čistoj zelenoj energiji nastaloj iz proizvodnje vodika.

– U ovom trenutku imamo spremnu studiju predizvodljivosti za projekt pod nazivom "ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci", vrijedan ukupno 48 milijuna eura, te smo na dobrom putu da uskoro možemo razgovarati i o svim onim benefitima koje donosi razvijanje ovakvih tehnologija. Od rješavanja problema zbrinjavanja otpada i smanjenja troška odvoza otpada za građane do mogućnosti razvoja sustava gradskog prijevoza i grijanja na vodik, što bi u konačnici također utjecalo na smanjenje izdataka kada su krajnji korisnici u pitanju – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Dodaje kako su planove vezane uz ovaj veliki razvojni projekt, načine financiranja putem EU fondova i same vremenske okvire zajedno sa Simonom Ferjucom, jednim od vodećih konzultanata za EU projekte usmjerene na zelenu tranziciju, predstavili i široj javnosti i to u programu državne televizije.

– Živimo u vremenu kada su u potpunosti mijenja europska paradigma energetike, mijenjaju se planovi, rokovi, strategije i pronalaze fondovi za financiranje brzog prelaska na alternativne izvore energije i ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. Dug je put pred nama, ali prvi važni koraci su učinjeni i nadamo se kako će najstariji europski grad postati perjanica nove, najsuvremenije hrvatske zelene energetske priče – rekao je Romić.

ZA VINARE je ovo bila jako teška i izazovna godina, prvo je padala kiša, a onda je stigla peronospora Udruga "Portugizac Plešivica" simbolično je označila početak berbe 'Grožđe je zdravo, ali ove godine nećemo lako do vrhunskih vina' NOVA zgrada bit će pozicionirana iza postojeće zgrade Jodnog lječilišta, rekao je na predstavljanju sisačko-moslavački župan Ivan Celjak Rekreacijski i rehabilitacijski sadržaji Novi wellness & spa centar Sisačko-moslavačke županije SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Kralj pop-arta Otvorena izložba "Andy Warhol: Ja sam niotkud"