Izbornik
Naslovnica Županije
Udruga "Portugizac Plešivica" simbolično je označila početak berbe

'Grožđe je zdravo, ali ove godine nećemo lako do vrhunskih vina'

ZA VINARE je ovo bila jako teška i izazovna godina, prvo je padala kiša, a onda je stigla peronospora
1/2
Foto: Zagrebačka županija
U berbi portugisca, u ime Zagrebačke županije, bio je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Pohvalio je plešivičke vinare što su, unatoč vremenskim nepogodama i klimatskim promjenama, uspjeli 'sačuvati' grožđe

Udruga "Portugizac Plešivica" simbolično je označila početak ovogodišnje berbe grožđa na Plešivici u znak slavlja i uspjeha dobre vinogradarske godine, što je rezultat rada vrijednih vinogradara. Nedavno je njihov portugizac, zajedno s ostalim proizvođačima s Plešivice, osvojio srebrnu medalju na natjecanju Portugieser du Monde. Grozdovi portugisca ubrani su u vinogradu Josipa Braje, predsjednika Udruge.

Prvo vino krajem listopada
– Vrlo teška i zahtjevna godina za vinogradare. Početak godine bio je kišovit, baš u vrijeme cvatnje, a poslije je vinograd "napala" peronospora. No, sreća je što nas je zaobišla tuča. Iako je grožđe zdravo, čini se da ove godine nećemo lako dolaziti do vrhunskih vina – ispričao je Braje, koji uz ostale sorte, ima 4000 trsova portugisca. Ove godina planira i otkupiti oko deset tona grožđa ove sorte. Mladi portugizac, prema njegovim riječima, na tržištu će biti iza 20. listopada.

U berbi portugisca, u ime Zagrebačke županije, bio je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Pohvalio je plešivičke vinare što su, unatoč vremenskim nepogodama i klimatskim promjenama, uspjeli "sačuvati" grožđe. Rekao je i da se zadnjih godina na prostoru županije smanjuje broj vinogradara i površina pod vinogradima.

– Nagle i intenzivne klimatske promjene i manjak radne snage smanjuju interes za vinogradarstvo – rekao je Kraljičković. Inače, portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja tekućine s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, već u I. epohi, pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto te ukupnoj kiselini iznad šest grama po litri.

Zaštitni znak
Portugizac kao vrsta vina zaštitni je znak Plešivice, a gotovo svaki vinograd i vinar ima u svojoj ponudi i portugizca. Uz njega se veže i zanimljiva priča o razlogu kucanja čašu o čašu, kako bi se upotpunila sva osjetila, osjetilo dodira, vida, njuha, okusa i sluha. Tako će se pri držanju čaše upotpuniti osjetilo dodira, pogledom na vino vida, mirisanjem vina osjetilo mirisa, kušanjem osjetilo okusa, a preostaje samo osjetilo sluha koje se zadovolji kucanjem čaše o čašu.

Vatrogasci su dobili novu opremu JVP Slatina 18 novih modernih kaciga nabavljeno za vatrogasce Posebno uređen i ukrašen posjed bit će prava mala bajka koju morate doživjeti i danju i noću. Večernji koncert u nedjelju održat će Zsa Zsa Mala bajka koju morate doživjeti i danju i noću Dani Jelačića uz radionice, predstave, vožnju kočijom i koncerte "Dječji festival" održava se i u drugim gradovima Hrvatske. Tradicionalna je to godišnja akcija Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci Ljubav djeci prije svega Ovogodišnji Dječji tjedan posvećen je Europskoj godini vještina