Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Za posjeta ministra Olega Butkovića Karlovcu najavljena je i gradnja rotora Logorište, nogostupa, užeg gradskog prstena...

Radovi na obilaznici Turnja završit će se do sredine 2022.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da HC trenutačno imaju  ugovorene projekte vrijedne čak 400 milijuna kuna na području Karlovačke županije

Na području Karlovca ove se godine provodi nekoliko projekata višemilijunske vrijednosti uze koje će grad dobiti kvalitetniju infrastrukturu, kako komunalnu tako i cestovnu. Jedno od velikih gradilišta je i obilaznica Turnja; važna za Karlovčane, ali i tranzitni promet kroz grad.

Utvrdit će se prioriteti

Projekt je vrijedan 150 milijuna kuna, provode ga Hrvatske ceste, a gradilište je obišao i ministar prometa Oleg Butković.

– Obilaznica je važan infrastrukturalni projekt, ne samo za grad, Karlovačku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Radovi su počeli u srpnju prošle godine, odvijaju jako dobro, projekt se provodi bez problema i u zadanim rokovima. Nakon ugovaranja od 150 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost obilaznice, projekt će sredinom 2022. godine biti završen – kazao je ministar Oleg Butković.

Dodao je da na redovitim sastancima s gradonačelnikom Karlovca i županicom razmatraju i nove potrebe za kvalitetnijom cestovnom i željezničkom infrastrukturom na ovom području.

– HŽ Infrastruktura pred odlukom je o odabiru za obnovu pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac. To uključuje i mnoge infrastrukturne intervencije u samom gradu Karlovcu. Vidjet ćemo i s razine funkcioniranja Županijske uprave za ceste što u 2022. i godinama iza toga napraviti da cestovna i prometna infrastruktura ovdje bude još bolja. Što se tiče radova na rekonstrukciji ceste D6, oni bi do 
kraja godine trebali biti privedeni kraju – rekao je ministar Butković.

Dodao je i da će se razgovarati o daljnjim ulaganjima u prometnu infrastrukturu. Napomenuo je da su trenutačna ulaganja Hrvatskih cesta u prometnu infrastrukturu oko 25 milijardi kuna.

– U sklopu Nacionalnog programa za oporavak i otpornost i državnog proračuna te nove financijske perspektive, uvijek ima prostora za poboljšanje prometne infrastrukture. Stoga ćemo utvrditi i prioritete na karlovačkom području, kao i do sada – poručio je ministar Butković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da Hrvatske ceste trenutačno imaju  ugovorene projekte vrijedne čak 
400 milijuna kuna na području Karlovačke županije.

Uklonit će se problemi na D6

– Pored izmještanja D-1 od 150 milijuna kuna i mosta Ozalj od 53 milijuna kuna, tu je i Marmontova aleja, odnosno cesta D-6, znači ukupno oko 400 milijuna kuna. Pokrećemo sada projekt gradnje rotora Logorišta i izgradnju pješačkih staza u Tušiloviću. Dakle, sve ono što smo ranije dogovorili kao prioritete sa Županijom i Gradom Karlovcem, taj veliki investicijski val, do kraja ove godine i tijekom iduće privest ćemo kraju. Uočeni su i problemi na D-6 i oni  će biti uklonjeni, na tome se već radi, a cijeli posao bit će gotov do kraja godine – kazao Josip Škorić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić kazao je da, osim projekata u kojima su Hrvatske ceste investitor, Grad Karlovac i HC imaju potpisane sporazume o suradnji i za dodatne projekte. To su uži gradski prsten koji se odnosi na prometne dionice Držićeva – Krležina ulica te za nogostupe u Zagrebačkoj ulici, u Tušiloviću i Vukmaničkom  Cerovcu.