Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Dva važna infrastrukturna projekta izmijenit će vizuru Kutine

Radovi na parkiralištu i mostu preko Kutinice idu po planu

Foto: Kutina
Vrijednost mosta je 5,8 milijuna kuna, a trošak gradnje parkirališta s 31 parkirališnim mjestom je milijun kuna

Radovi na parkiralištu u Dalmatinskoj ulici i mostu preko Kutinice u samom centru Kutine teku prema planu u punom opsegu radova, priopćili su iz kutinske gradske uprave. Nosiva čelična konstrukcija izvedena je u cijelosti i u tijeku je betoniranje nosive tlačne ploče na istu konstrukciju, dok se na parkiralištu izvode radovi na postavi cestovnih rubnjaka i cestovne odvodnje voda te zbijanja cijele površine parkirališta, a sve u terminskom planu obavljanja radova.

Rasterećenje prometa

Most preko Kutinice bitan je kako bi se rasteretio promet na Trgu kralja Tomislava te omogućio promet vozila, biciklista i pješaka do nove poslovno-stambene zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana, kao i sama komunikacija s Trgom dr. Franje Tuđmana. Radovi na samoj zgradi u fazi su izrade druge etaže građevine i odvijaju se u skladu s postavljenim terminskim planom, rečeno je tijekom nedavnog obilaska kada su radove obišli zamjenica gradonačelnika Grada Kutine Ivana Grdić u pratnji pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduarda Gelešića i njegovih suradnika.

Pored toga, most će služiti ponajprije za prometovanje vozila do 3,5 tone i manjih osobnih automobila te biciklističko-pješačke komunikacije s Kolodvorskom ulicom.

– Most je bio jedan od preduvjeta kako bi se uopće pokrenuli razgovori s potencijalnim investitorima, odnosno zakupcima poslovnih prostora u spomenutoj zgradi, kao i izvršenje prostorno-planske dokumentacije Grada Kutine koja je predvidjela izgradnju mosta. Njegova opravdanost uz prometnu i prostorno-plansku, bit će povećanje broja parkirališnih mjesta u centru grada te broju radnih mjesta koji bi se trebali otvoriti nakon puštanja u promet poslovnih prostora – rekli su u gradskoj upravi.

Vrijednost mosta je 5,8 milijuna kuna, dok je trošak gradnje parkirališta s 31 novim parkirališnim mjestom milijun kuna.

Izgradnjom parkirališta nastoji se potaknuti i stanovnike te korisnike okolnih prostora za uređenjem i stavljanjem njihovih privatnih 
objekata u funkciju poslovanja i poticanja poduzetništva u samom centru grada, napominju iz kutinske gradske uprave.

Dugačak 43 metra

– Most će biti dugačak 43 metra, od toga je sama konstrukcija 18 metara, zapadna pristupna cesta 9,13 metara, a istočna pristupna cesta 15,63 metra. Površina mosta s pristupnim cestovnim rampama podijeljena je na kolničku površinu širine 6 metara, sjevernu pješačku površinu širine 1,5 metara te južnu pješačko-biciklističku površinu širine 2,5 metra. Ukupna širina mosta s rampama je 10 metara – rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduard Gelešić.