Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Zgrada će biti u funkciji Klastera kulture, za kulturne programe, muzejske i galerijske sadržaje...

Radovi na rekonstrukciji hotela Knopp privode se kraju

Foto: Novska
Zgrada hotela Knopp sagrađena je polovinom  19. stoljeća, a investicija se procjenjuje na više od 33 milijuna kuna

– Okupan suncem, danas hotel Knopp ponosno stoji u centru grada. Radovi se privode kraju, a hotelu se vraća stari sjaj – rekla 
je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, komentirajući radove na obnovi zgrade nekadašnjeg hotela Knopp koji su pri kraju, a za tu zgradu Novska i Novljani imaju velike planove.

Rekonstrukcijom i dograđivanjem hotel će biti u funkciji Klastera kulture, za kulturne programe, koncerte, muzejske i galerijske sadržaje. Sadržavat će ugostiteljski i restoranski dio, a ondje će se održavati i druga okupljanja građana Novske i njihovih gostiju. Radove izvodi tvrtka Teh-Gradnja iz Zagreba, a autor projekta Klastera kulture u hotelu Knopp je arhitekt Tihomil Matković, koji je osim rekonstrukcije starog dijela predvidio i dogradnju suvremenog dijela koji će se uklopiti u ambijent. Projektna dokumentacija za ovaj iznimno zahtjevan projekt financirana je iz EU fondova.

Zgrada hotela Knopp sagrađena je polovinom  19. stoljeća, a investicija se procjenjuje na više od 33 milijuna kuna. U budućem obnovljenom kompleksu hotela Knop nalazit će se i Interpretacijski centar “Povijest Vojne granice” u Novskoj, koji je zamišljen kao muzejsko-izložbena i istraživačka institucija u kojoj će se na suvremen način vrednovati i prezentirati odabrani aspekti povijesti Vojne granice, sustava koji je od početka 16. do kraja 19. stoljeća funkcionirao na velikom dijelu prostora današnje Republike Hrvatske, a protezao se od Jadrana do Moldavije, na teritoriju devet današnjih država.

Cijeli kompleks zgrade obuhvaća 2800 m2, a u originalnom dijelu hotela uredit će se i 14 hotelskih soba.