Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Restauratorska istraživanja

Radovi na zgradi stare pošte

Foto: GRAD NOVSKA
Radi se o sondiranju pročelja, štukature i unutarnjih zidova, a po završetku radova zgrada će biti prenamijenjena

Već nekoliko tjedana traju restauratorska istraživanja na zgradi stare pošte u Novskoj, koja je zamjenom nekretnina s 
Hrvatskom poštom prešla u gradsko vlasništvo. Novska je dobila etažni dio objekta površine 181,26 metara prostornih i pripadajuće zemljište iza zgrade, a u zamjenu Hrvatske pošte poslovni prostor površine 189,36 metara prostornih.

Novska je dobila i 155.000 kuna kao razliku vrijednosti nekretnina.

Grad će prostor stare pošte prenamijeniti uz pomoć fondova Europske unije. Prije nego što se prenamijeni prostor, bila su neophodna i restauratorska istraživanja .Istraživanja na zgradi iz 1906. godine provodi tvrtka Spatula d.o.o. konzervatorice Mirte Krizman sa suradnicima.

Radi se o sondiranju pročelja, štukature i unutarnjih zidova. Tvrtka Spatula d.o.o. inače je registrirana za obnovu stucco i kamene 
plastike na povijesnim objektima, restauriranje i konzerviranje slika, kipova te ostalih antiknih i umjetničkih predmeta  od raznih vrsta materijala. Naime, zgrada je građena davne 1906. godine kao novčano-dioničarska ustanova Dionička štediona.

Prije toga na lokaciji ove zgrade bila je sagrađena zgrada Sparkasse. Dioničarska štediona djeluje do 30-ih godina kada zgradu kupuje Šimun Špigler za prvu tiskaru u Novskoj. Nakon Drugog svjetskog rata zgradu koristi pošta.