Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Gradsko vijeće Kutine odlučivalo o prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna

Rast cijene energenata udar je i na gradske financije

Foto: Kutina
– Promjene cijena na tržištu energenata i rast cijena kojima svjedočimo doveli su do velikih povećanja troškova, kako u gradskoj upravi, vrtiću, školama, tako i svim ostalim gradskim ustanovama. Gotovo nitko prošle godine kada se radio proračun nije mogao  predvidjeti ovakvu situaciju – kaže zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić

Gradsko vijeće Grada Kutine usvojilo je prvi rebalans proračuna u ovoj godini. Njime su planirani prihodi od 242,551.000 kuna, rashodi od 249,617.000 dok je višak iz prethodnih godina 7,066.000 kuna.

– Dužni smo podnijeti zahtjev za kreditno zaduženje za kupnju stambeno poslovnog prostora u novoj zgradi na Trgu jer nismo 
do kraja godine dobili suglasnost za to zaduženje, a u proračunu smo planirali 15,9 milijuna kuna, što je bilo dovoljno. Sada moramo planirati cijeli iznos od 23,5 milijuna kuna. Uz to mijenjamo izvore financiranja kod gradnje deponija, dakle dolazi do preusmjeravanja sredstava sa stavke održavanja cesta za nadogradnju deponija – objasnio je pročelnik za financije Grada Kutine Ivan Crnac.

Kreditno zaduženje

– Protiv smo rebalansa jer smo protiv dodatnog kreditnog zaduženja. Trenutačno je grad previše zadužen, oko 20 posto iznosi kreditno zaduženje. Ovo zaduženje namijenjeno je izgradnji zgrade na Trgu koja je u ovo krizno vrijeme nepotrebna – objasnila je Jasminka Molnar u ime kluba SDP-Laburisti.

Kritični su bili i prema  micanju milijun predviđenih kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta na nadogradnju deponija.

Vezano uz kreditna zaduženja pročelnik za financije Crnac tvrdi da su ona u dozvoljenim okvirima i da Grad nije prezadužen.

– Dobivanjem ovog kreditnog zaduženja grad će biti zadužen 12,54 posto. Imamo sukcesivno otplaćivanje kredita iz prethodnih razdoblja. Mi pratimo sve rashode i otplate anuiteta i nismo prezaduženi – rekao je Crnac.

Bilo je riječi i o rastu cijene energenata koje je pogodilo i gradske ustanove.

– Promjene cijena na tržištu energenata i rast cijena kojima svjedočimo doveli su do velikih povećanja troškova, kako u gradskoj upravi, vrtiću, školama, tako i svim ostalim gradskim ustanovama. Što se tiče cijene plina na tržištu, zaista godinama nije bio 
ovakav skok cijena. Poskupljenje energenata je nešto s čime se suočava cijela država, ne samo mi.  Udar je to na gradski proračun i  gotovo nitko prošle godine kada se radio proračun nije mogao  predvidjeti ovakvu situaciju – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić koja ističe da su sada dobili konkretne podatke o kojem se povećanju radi te da se prate novčani tokovi kako bi pravovremeno i dalje mogli podmirivati svakodnevne aktivnosti i očuvati likvidnost gradske uprave.

Povećani računi

– Planirani iznos u našem  proračunu iznosi 2,788.000 kuna, a prema računima koji su povećani tri puta energija će stajati zapravo 8,364.000 kuna, a u taj iznos još nisu uključeni ni potrošnje električne energije u ustanovama ni osnovnim školama, kao ni javna rasvjeta u gradu. Rast cijena energenata prelio se na cijelu ekonomiju, pa tako i na rast cijene ostalih usluga. Tu prvenstveno mislim na usluge prijevoza učenika osnovne  škole. Evidentno je da će cijene i dalje rasti, ne možemo to izbjeći – rekla je Ivana Grdić.