Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Grad Split predstavio paket kriznih mjera

Režu plaće i troškove, a nakon krize pokrenut će javne radove i sufinancirati nova radna mjesta

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Predviđa se otpis plaćanja komunalne naknade za sve subjekte kojima je zabranjen rad, a na isti način i zakup koncesija, zakupa gradskih prostora te površina dok se ne mogu koristiti po principu “nula prihoda nula rashoda”, rekao je Budiša

Grad Split predstavio je paket mjera štednje, racionalizacije i pomoći građanima i poduzetnicima pogođenim pandemijom koronavirusa.

OD 20. ožujka Splitsko Kazalište na daljinu zabilježilo 111 tisuća pregleda

- Pratimo od početka razvoj događanja i 19. ožujka smo predstavili prvi paket mjera. Sinergijski smo nadopunili Vladine mjere i vjerujem da smo stvorili potencijal za borbu koja nam slijedi. Dužni smo dati maksimum i pružiti dodatni poticaj. Ne smijemo dozvoliti da splitsko gospodarstvo bude spaljena zemlja. Potrebno je napraviti rezove iznutra. Ovim paketom mjera preuzimamo dio tereta na gradsku upravu kako bi gospodarstvu dali apsolutni maksimum štiteći pritom najugroženije, građane i one najizloženije - rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Mjere štednje predstavio je dr. Dean Kružić. Obuhvaćeno je smanjenje plaća djelatnika u gradskoj upravi i upravi gradskih institucija. Predviđeno je da se gradonačelniku, direktorima i članovima uprave gradskih i komunalnih društava, intendantu HNK te njihovim zamjenicima i savjetnicima za razdoblje od 1. travnja - 30. lipnja plaće smanje za 20%. Pročelnicima, ravnateljima ustanova smanjit će se plaće za 15%, a svima ostalima za 10 posto. Od ovoga su izuzeti oni s plaćama do 4000 kuna.

Vozači oprez! U tijeku sanacija dijela Ulice Domovinskog rata

Do kraja godine planirano je smanjenje broja zaposlenih u Gradu Splitu za 50 do 70 ljudi. Ukinut će se naknade gradskim vijećnicima, članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Smanjit će se izdavanja za političke stranke, izdavanja u sportu, kulturi, Park šumi Marjan za 10 posto. Zaustavljaju se sve manifestacije. Do daljnjega se zabranjuje zapošljavanje, suspendira javna nabava, osim nužne. 

Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika, predstavio je mjere pomoći građanima i gospodarskom sektoru.
Već su donesene mjere poput odgoda ovrha, plaćanja komunalne naknade, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka.

- Dio građana, nekih 200-tinjak ljudi, koji se nađu u neprilici i na Zavodu za zapošljavanje pokušat ćemo zaposliti putem javnih radova. Što se tiče gospodarstva, kako je Vlada RH poslušala glas poduzetnika, Grad je odgovorio istim smjerom. Predviđa se otpis plaćanja komunalne naknade za sve subjekte kojima je zabranjen rad, a na isti način i zakup koncesija, zakupa gradskih prostora te površina dok se ne mogu koristiti po principu “nula prihoda nula rashoda” - rekao je Budiša.

split Tvrtka Čistoća prilagođava režim rada izvanrednim okolnostima

Kada val pandemije prođe i kada se tržište pokrene, Budiša je najavio da će Grad Split sufinancirati otvaranja novih radnih mjesta.