Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
120 godina postojanja

Riječki Autotrolej nabavio 22 nova autobusa

1/7
Foto: Grad Rijeka
Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se planira nabaviti još 32 nova autobusa ukupne vrijednosti oko 63 milijuna kuna, od kojih će 85 posto biti bespovratno, a 15 posto osigurat će Autotrolej

Riječko Komunalno društvo Autotrolej obilježava 120 godina postojanja, pa je održana prigodna svečanost u Gradskoj vijećnici, a na Korzu je predstavljeno 13 od ukupno 22 novonabavljena autobusa za javni gradski i prigradski prijevoz.

Foto: Grad Rijeka

Dan hrvatskih knjižnica Priznanje Knjižnica godine dodijeljeno Gradskoj knjižnici Rijeka

Trinaest autobusa nabavljeno je sklopu europskog projekta nabave novih autobusa za Autotrolej. Ranije je već nabavljeno 11 autobusa. Od 13 novih vozila četiri su gradska niskopodna zglobna autobusa na dizelsko gorivo a ostalih devet su prigradski solo dizelski autobusi. Svi zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

Projekt je financiran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta je 48,5 milijuna kuna, od kojih je bespovratnih 38 milijuna.

Ostatak potrebnog novca osigurat će država (oko 9 milijuna kuna) i Autotrolej (713.750 kuna).

Foto: Grad Rijeka

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici predstavljena je kratka povijest riječkog javnog prijevoza i Autotroleja, počevši od prve tramvajske linije koja je prometovala od Školjića, preko središta grada, do Ulice Milutina Barača.

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš rekao je da je javni prijevoz danas orijentiran na smanjenje ispušnih plinova, te da je od ukupno 165 vozila Autotroleja njih 40 plinskih, a dio voznog parka čine i dizel vozila visokih ekoloških standarda.

Kulturno-umjetnički program U programu Rijeka 2020. izložba Gustava Klimta, svjetske operne zvijezde, nova inačica Vježbanja života...

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se planira nabaviti još 32 nova autobusa ukupne vrijednosti oko 63 milijuna kuna, od kojih će 85 posto biti bespovratno i osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a 15 posto osigurat će Autotrolej. Time će prosječna starost Autotrolejevog voznog parka biti smanjena na šest godina.