Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
u vrijednosti od 3,37 milijuna kuna

Riječko Gradsko vijeće usvojilo program javnih potreba u kulturi

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Od 410 prijavljenih programa, za financiranje je prihvaćeno njih 160

Riječko Gradsko vijeće u četvrtak je usvojilo program javnih potreba u kulturi u vrijednosti od 3,37 milijuna kuna, donijet temeljem odluke stručnih kulturnih vijeća po pomno razrađenim mjerilima i sustavu bodovanja, a nakon što je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić (Most) povukao amandman kojim je Odbor namjeravao intervenirati u odluku.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je kako je riječ o temeljnom dokumentu za financiranje kulturne djelatnosti u gradu. O bodovanju i raspodjeli novca odlučuje sedam kulturnih vijeća u kojima su po tri istaknuta stručnjaka koje biraju ih osobe iz kulture, a ne političari, naveo je Šarar. Od 410 prijavljenih programa, za financiranje je prihvaćeno njih 160.

Odluke kulturnih vijeća označio je kao "sveto pismo" za Odjel za kulturu, jer se one nikad naknadno ne mijenjaju, dok je Peranića prozvao da je amandmanom želio mijenjati iznose u pedesetak stavaka.

Peranić je u ime Odbora za kulturu te promjene namjeravao predati u obliku amandmana na program javnih potreba u kulturi, ali je taj amandman u srijedu povukao. U četvrtak je na sjednici Vijeća poručio kako je Odbor amandmanom želio spriječiti dvostruko financiranje nekih projekata koji su u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, ali se financiraju i novcem javnih potreba u kulturi, a promjene smatra potrebnima i zbog nesklada dodijeljenih bodova, rangiranja i novčanih iznosa.  

Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog izmjene odluke o grobljima, po kojoj se namjeravalo ukinuti dvostruku naplatu naknade za grobno mjesto nakon isteka 30 godina korištenja, s obzirom da je za tu izmjenu bilo 17 vijećnika, a isto toliko i protiv.

Naime, odlukom iz 1998. grobno se mjesto više ne daje na 30 godina, nego na neograničeno vrijeme, budući da se jednokratna naknada, koja se plaćala prvi prvom sklapanju ugovora, samo u Rijeci naplaćuje i pri sklapanju ugovora na neodređeno nakon isteka 30 godina. Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako bi ukidanjem ove naknade Komunalno društvo Kozala, koje upravlja gradskim grobljima, gubilo godišnje 1,5 milijuna kuna, što bi značilo i ukidanje radnih mjesta te narušavanje razine usluge. "To nije dvostruka naplata naknade, nego ugovorne obveze za različita razdoblja", istaknuo je gradonačelnik.

Gradsko vijeće usvojilo je rebalans gradskog proračuna za 2017. sa smanjenjem za 62,1 milijun kuna, pa proračun sad iznosi 886,1 milijun kuna.