Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Kreće sanacija samoborskog kulturnog dobra

Sa osam milijuna kuna europskog novca financirat će obnovu Vile Allnoch

Foto: Samobor
Predviđeni rok za završetak radova je polovica svibnja sljedeće godine

Grad Samobor dobio je gotovo osam milijuna kuna europskog novca. Projekt koji će se ovoga puta financirati iz europskih fondova sanacija je Vile Allnoch, koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro.

Arhitektonska vrijednost

Sredstva u ukupnom iznosu od 7,825.000 kuna Grad Samobor je dobio nakon što je uspješno aplicirao na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj projekta je provedba mjere zaštite kulturne baštine oštećene  u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije koji je prouzrokovao štetu brojnim županijama, uključujući i područje Zagrebačke županije te Grada Samobora.

U seriji potresa od prosinca 2020. godine stradala je i Vila Allnoch te je postala privremeno neupotrebljiva, što znači da su potrebne mjere hitne intervencije. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same  zgrade. Dobivena sredstva bit će uložena u izradu projektno-tehničke dokumentacije te za konstruktivnu obnovu objekta. Predviđeni rok za dovršetak radova je 15. svibnja 2023. godine.

Vila velike arhitektonske vrijednosti sagrađena je u prvoj polovici XIX. st., u stilu ranog historicizma s elementima neoklasicizma. 
Po tipu je to slobodnostojeća, dvokrilna jednokatnica s dugim  i dubokim uličnim krilom i kraćim, poslije dograđenim, dvorišnim krilom. Zidovi uličnog krila građeni su od kamena i opeke, a dvorišnog od opeke.

– Iznimno mi je drago što smo i za ovaj projekt dobili sredstva iz Europske unije. Tako će Vila Allnoch koja je u trenutku našeg dolaska na vlast bila na listi imovine za prodaju uskoro biti obnovljena – kazala je gradonačelnica Petra Škrobot.

Ovo je tek početak

Naglasila je i da je grad nedavno dobio i sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna za sanaciju infrastrukture nastalih nakon potresa u području vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama.

– To znači da u razmaku od  svega nekoliko dana u grad Samobor stiže 17 milijuna kuna. Uzmemo li u obzir sve dosad odobrene projekte, mogu samo zaključiti kako se stvari mijenjaju iz temelja i kako grad Samobor u periodu kraćem od godinu dana, ako gledamo razdoblje od prijave prvog projekta, postaje grad EU sredstava. Ovo je tek početak! Naporno i aktivno radimo na svim 
područjima i sve nas očekuje još mnogo lijepih vijesti i projekata koji će znatno podići kvalitetu života svim našim sugrađanima 
– izjavila je gradonačelnica Škrobot.

Podsjetimo, europski novac krajem svibnja Samobor je povukao i za obnovu zgrade samoborske gradske uprave. Iz Fonda 
solidarnosti za nju je povučeno  gotovo 4,5 milijuna kuna.