Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U Samoboru se okupili vrsni glazbenici

Samobor Jazz Festival proslavio punoljetnost uz poznate jazzere

Foto: Samobor Jazz Festival
Festival je otvorio Zvjezdan Ružić u prepunoj galeriji Prica, a zatvorila Gradska glazba Samobor kojoj se pridružio slavni Simon Marlow

Ne slavi se punoljetnost svaki dan. Imamo 18, sada sve možemo, rekao nam je Dubravko Mihalinec, tajnik Gradske glazbe 
Samobor i organizator Samobor Jazz Festivala. Važan rođendan festival je proslavio kako i priliči, rasprodanim koncertom pijanista i skladatelja Zvjezdana Ružića u Galeriji Prica.

Legendarni glazbenici

U petak je u dvorani samoborskog kina nastupio njegov brat Vedran Ružić te predstavio multidisciplinarni projekt “6 metara” koji govori o mukama koje prolaze oni kojima je zemlja oduzeta zbog izgradnje novog tunela  Učka. Na samoborskoj pozornici kao gosti pridružili su mu se Zvonimir Radišić na gitari te legenda jazza Tonči Grabušić za bubnjevima.

Posljednja su dva dana već tradicionalno rezervirana za big bendove pa smo u subotu na velikoj pozornici na Trgu kralja Tomislava mogli čuti Croatian Jazz Orchestra Silvija Glojnarića. Dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar Silvije Glojnarić bubnjeve je, kao samouk, svirao u tadašnjem Plesnom orkestru RTZ-a te u najpoznatijem hrvatskom jazz sastavu, Zagrebačkom jazz kvartetu, kao i u Zagrebačkom jazz kvintetu. Svirao je s najpoznatijim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima poput Johnnyja Griffina, Arta Farmera,  Slidea Hamptona, Stana Getza, Johna Lewisa i brojnima drugima te je bio stalni član SFB Big Banda  u Berlinu.

Kao poseban gost orkestru se pridružio Simon Marlow, poznati vokalni solist koji je, uz svoj standardni jazz-program, uvrstio i poneku domaću skladbu.

Odgoj publike

Posljednji dan, u nedjelju, publiku je na Trgu kralja Tomislava zagrijavao oktet Swing Again. Kao i svake godine festival je svirkom u nedjelju uvečer zatvorila Gradska glazba Samobor koja ove godine obilježava 25 godišnjicu.

Samoborskim jazz-snagama na pozornici se pridružio Simon Marlow, cijenjeni europski vokalni solist poznat po nastupima 
u mjuziklima West Enda i suradnjama s renomiranim inozemnim orkestrima, koji autorski potpisuje projekt “The Man and the Music”, glazbenu biografiju Franka Sinatre.

– Pozitivno nas je iznenadio velik interes za naše  programe. Čini nam se da smo u ovih 18 godina naučili Samoborce kako da vole i uživaju u jazzu – rekao je Mihalinec.

A u svijetu jazza pročulo se za ovu iznimno uspješnu i voljenu priču pa im upiti jazzera iz cijelog svijeta koji su zainteresirani za nastupe stižu gotovo svakodnevno, dodaje Mihalinec.

– Dobivamo zaista puno ponuda, no zacrtali smo da naš festival bude malen, ali s dušom, odnosno kombinacija malih bandova i big bandova posljednja dva dana. Veselimo se idućem izdanju i jako nam je drago da je Samobor Jazz Festival pronašao svoje mjesto u srcima naše publike – zaključuje Mihalinec.