Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Priznanje gradovima za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih

Samobor među šest gradova dobitnika certifikata "Grad za mlade"

storyeditor/2024-03-29/GRAD_MLADIH.jpeg
Foto: Grad Samobor ZADOVOLJILI KRITERIJE Uz Samobor, certifikat su za razdoblje od 2024. do 2027. dobili i Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka i Šibenik

Od 18 kandidatura prijavljenih na Javni poziv za dostavu kandidatura za dobivanje certifikata "Grad za mlade" koji je objavila Udruga gradova, dobilo ih je šest gradova, a među njima, kao jedini u Zagrebačkoj županiji, i Grad Samobor. Certifikat je, naime, priznanje gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih. Pri evaluaciji prepoznate su dobre prakse među prijavljenima te će biti javno objavljene s ciljem njihove dostupnosti svim zainteresiranim gradovima.

Za dobivanje Certifikata gradovi su morali zadovoljiti najmanje 50 posto kriterija u svakom od osam tematskih područja, među kojima su participacija, zapošljavanje i stanovanje, mobilnost te rad s mladima i kultura, a ukupni postotak ovisi o broju stanovnika.

Na temelju stručne procjene dokumentacije, Grad Samobor ostvario je ukupno 80,25 posto standarda kvalitete lokalne politike za mlade te zadovoljio minimalno 50 posto kriterija u svakom tematskom području čime su ostvareni svi potrebni uvjeti za dobivanje certifikata. Članovi Povjerenstva su predstavnici relevantnih organizacija i institucija u području rada s mladima, a podršku provedbi procesa pružaju Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Uz Samobor, certifikat su za razdoblje od 2024. do 2027. dobili i Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka i Šibenik.

– Certifikat "Grad za mlade" potvrda je da smo prepoznali važnost i potrebu za podrškom mladima te da aktivno radimo na njihovu osnaživanju, razvoju i sudjelovanju u društvu. Naša obaveza je mladima u Samoboru osigurati što kvalitetniji život i poticajno okruženje kroz različite pogodnosti i programe, a certifikat je potvrda da smo u tome uspješni. Ulaganje u mlade i rad s mladima i dalje će biti u fokusu našeg djelovanja, jer to je ulaganje u sretniju i bolju budućnost. Ovaj uspjeh poticaj nam je da radimo još više, kako bismo titulu Grada za mlade zadržali i nakon proteka od tri godine. Ponosna sam što se Samobor našao u društvu svega devet gradova u Hrvatskoj koji trenutačno imaju Certifikat "Grad za mlade" – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot. 

storyeditor/2024-03-28/20230316133237_IMG_8879.jpg Trogodišnji program Ministar Erlić predstavio revitalizaciju doline Neretve storyeditor/2024-03-28/MZC.jpg Ulaganje u obrazovanje Primjer kako bi trebala izgledati mala škola u 21. stoljeću storyeditor/2024-03-29/WhatsApp-Image-2024-03-24-at-13_15_20-1.jpeg Posebno opremljen helikopter lociran je u Zračnoj luci Osijek Helikopteri za spas životno ugroženih pacijenata s područja pet županija