Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
I dalje potpore gospodarstvenicima

Samobor podupire kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu

Foto: Robert Anić/PIXSELL
U tijeku je drugi krug javnog poziva, a visina potpore je u iznosu od 20 posto prihvatljivih troškova ulaganja do maksimalnog iznosa od 50 tisuća kuna

Grad Samobor nastavlja s dodjelom potpora za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu na radost malih samoborskih poduzetnika kojih je zahvaljujući pozitivnim politikama na području grada sve više.

Pravo na potporu

U tijeku je drugi krug javnog poziva, a financijska sredstva dodjeljuju se za kapitalna ulaganja u proizvodnju, subjektima malog gospodarstva na području Samobora koji su ulaganja izvršili u razdoblju od 1. studenog 2021. do danas. Gospodarski subjekt može u jednoj godini ostvariti pravo na dodjelu jedne potpore za kapitalna ulaganja. Financijska sredstva osigurana su proračunom Grada Samobora za 2022. tako da je 200 tisuća kuna osigurano za potpore trgovačkim društvima i zadrugama, a 200 tisuća kuna za potpore obrtnicima.

Minimalni iznos ulaganja je 75 tisuća kuna, a pojedinačni trošak unutar ulaganja mora biti veći od 10 tisuća kuna. Potpora se dodjeljuje u iznosu od 20 posto prihvatljivih troškova ulaganja do maksimalnog iznosa od 50 tisuća kuna. Prihvatljivi troškovi za koje je moguće ostvariti potporu su nabava strojeva, postrojenja i opreme, mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata za obavljanje osnovne djelatnosti; preuređenje i nadogradnja strojeva i opreme; nabava računalne opreme, računalnih programa i sustava vezanih uz alate i opremu za obavljanje osnovne djelatnosti odnosno u funkciji proizvodnog procesa, izgradnja novog/nadogradnja postojećeg poslovnog objekta/prostora u vlasništvu gospodarskog subjekta koji podnosi zahtjev za potporom, troškovi projektne dokumentacije za izgradnju/nadogradnju poslovnog objekta/prostora u vlasništvu gospodarskog subjekta koji podnosi zahtjev, izradu prototipa proizvoda namijenjenog izvozu za koji je osiguran plasman.

Potporu mogu ostvariti subjekti malog gospodarstva, obrti i trgovačka društva, koji su registrirani te obavljaju proizvodnu i/ili prerađivačku djelatnost, a registrirani su u Republici Hrvatskoj te imaju prebivalište/sjedište na području grada Samobora, a ulaganja su izvršili isključivo na području grada Samobora.

Poslovni prostor/objekt za koji se podnosi prijava mora biti u vlasništvu gospodarskog subjekta koji podnosi zahtjev. Ulaganje za koje se traži potpora ne smije biti ostvareno (su)financiranjem iz drugog javnog izvora. Sukladno Uredbi EU Komisije maksimalan 
iznos svih potpora male vrijednosti, uključujući i potporu dobivenu u okviru ovog natječaja, ne smije prelaziti 200.000 eura tijekom razdoblja od tri fiskalne godine.

Prijave do utroška sredstava

Postupak odobravanja potpore provodi se po objavljivanju Javnih poziva za dodjelu potpora za kapitalna ulaganja, objavljenog na službenoj Internet stranici Grada Samobora. Zahtjevi za potporom rješavaju se prema redoslijedu prispijeća, a dodjeljivat će se 
do utroška financijskih sredstava osiguranih u Proračunu Grada za 2022. godinu. Zahtjevi, zajedno s potrebnom dokumentacijom, podnose se putem e-maila, poštom ili osobno u Gradu Samoboru.

Upute i obrasce zainteresirani mogu preuzeti na službenim internet stranicama Grada Samobora, www.samobor.hr.