Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
I ove godine manifestacija “Dojdi osmaš” privukla je oko 400 ‘malih maturanata’ iz Samobora i Svete Nedjelje

Samoborske srednje škole učenicima predstavile najtraženija zanimanja

Foto: Samobor
Predstavile su se Srednja strukovna škola, zatim Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska, te Gimnazija Antuna Gustava Matoša

Pred učenicima osmih razreda je važna odluka o upisu u srednje škole. Kako bi im pomogli u tom izboru i zainteresirali ih za upis, Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika u suradnji sa srednjim školama priredilo su manifestaciju “Dojdi osmaš”. Tako je oko 400 osmaša iz Samobora i Svete Nedelje dobilo priliku obići prostore samoborskih škola, saznati sve o programima i zanimanjima za koje se mogu školovati te se na licu mjesta uvjeriti kako se radi praktični dio nastave u Srednjoj strukovnoj školi Samobor te Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi.

Gradi se i Regionalni centar

Učenike su pozdravili ravnatelji škola, predsjednik Udruženja obrtnika te čelnici gradova Samobora i Svete Nedelje. Ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor, Davor Škiljan naglasio je kako prostor škole pohađa 1400 učenika koji se uz opći gimnazijski program školuju za čak 14 zanimanja.

Kozmetičari, frizeri, vozači motornih vozila, elektroinstalateri, automehaničari, instalateri grijanja i klimatizacije, tehničari za mehatroniku i tehničari za računalstvo zanimanja su koja se nude u Srednjoj strukovnoj školi Samobor.

– Osim što se nastava odvija u jednoj smjeni, prednost odabira strukovnih zanimanja je i ta što se uskoro pored škole počinje graditi 30 milijuna kuna vrijedan Regionalni centar za kompetenciju – centar za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije što nitko nema u Hrvatskoj, a gdje će učenici također moći stjecati nova znanja i nadograđivati postojeća – kazao je ravnatelj Škiljan.

Što više novih učenika priželjkuju i u Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi Samobor.

– Upisujemo učenike u četiri zanimanja: ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar, kuhar  i slastičar. To su sve tražena i sve plaćenija zanimanja, pa se nadamo da će interes biti dobar jer Hrvatskoj nedostaje 20.000 radnika u turizmu – rekla je ravnateljica Mirjana Kroflin.

Ponos grada

Franjo Bedeničić, ravnatelj Gimnazije Antuna Gustava Matoša, kazao je učenicima kako gimnazija nudi kvalitetan program o čemu svjedoče uspjesi učenika na državnim natjecanjima, a prednost je i blizina stanovanja, pa učenici ne moraju putovati u Zagreb.

Učenicima se obratila samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, nekadašnja učenica samoborske Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

– Učenjem i stjecanjem znanja ćete puno napraviti. Sve tri srednje škole su na ponos grada Samobora, zahvalna sam svim ravnateljima i profesorima što rade kvalitetno i po tome su naše škole poznate diljem Hrvatske. Sigurno će vam i to olakšati odabir – rekla je gradonačelnica i poželjela učenicima puno sreće u nastavku školovanja.

Učenike je pozdravio i zamjenik svetonedeljskog gradonačelnika Gabrijel Deak, poručivši im da se danas isplati birati strukovna zanimanja, jer su tražena i dobro plaćena.