Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Nagrađene su inovacije “Pametni virtualni prekidač PRO-I” te “Pametna PLANK strunjača”

Samoborski inovatori osvojili zlato i srebro na sajmu IENA u Nürnbergu

Foto: Samobor
Novi je to uspjeh bivših i sadašnjih učenika Srednje strukovne škole Samobor i tamošnjih profesora Stjepana Razuma i Ivana Vainića

Hrvatski su inovatori i ove godine tradicionalno sudjelovali na 73. međunarodnom sajmu inovacija IENA održanom od 27. do 30. 
listopada u njemačkom gradu Nürnbergu.

Iznimni rezultati

U sklopu sajma održane su brojne konferencije, STEM radionice i B2B skupovi koji su potaknuli velik interes posjetitelja i izlagača. Međunarodni sajam inovacija IENA jedan je od najuglednijih i najstarijih sajmova inovacija u svijetu, a održava se već više od 70 godina.

Ove je godine predstavljeno više od 500 inovacija iz 26 zemalja, a hrvatski su inovatori postigli iznimne rezultate u svim kategorijama te su nagrađeni s četiri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje. Posebno zapažene rezultate postigli su samoborski inovatori.

Zlato su za inovaciju “Pametni virtualni prekidač PRO-I” osvojili inovatori Lovro Stipanović i Josip Oroz pod mentorstvom profesora Ivana Vlainića iz Društva pedagoga tehničke kulture i informatike iz Samobora. Josip Oroz i Lovro Stipanović nekadašnji su učenici Srednje strukovne škole u Samoboru, a danas uspješni poduzetnici.

Za inovaciju “Pametna PLANK strunjača” inovatori Tin Oršić, Kristijan Crnić, Nikola Mirković, Erik Braun, Luka Galunić i Gabrijel Dumbović iz Srednje strukovne škole Samobor su pod mentorstvom Ivana Vlainića i Stjepana Razuma osvojili srebrnu medalju.

Zahvaljujući nesebičnom trudu i angažmanu mentora Ivana Vlainića i Stjepana Razuma, profesora u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, samoborski učenici kontinuirano postižu izuzetne rezultate na međunarodnim natjecanjima inovatora.

Naš svjetski poznati poduzetnik Mate Rimac više je puta u intervjuima istaknuo da svoj uspjeh može zahvaliti profesoru Vlainiću koji je još u školi prepoznao njegov talent te ga prijavio na prvo učeničko natjecanje, na kojem je i pobijedio. Iz “laboratorija” Srednje strukovne škole u posljednjih 20-ak godina izišao je cijeli niz uspješnih ljudi, danas tehničara ili inženjera, a ta je škola postala jako popularna pa je upisuju i brojni učenici iz Zagreba.

Škola raspolaže s jednim od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj, raznim robotskim platformama, 3D printerima, a njezini učenici osvojili su niz nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zajednica s tradicijom

Za sjajne rezultate koje samoborski inovatori godinama postižu na brojnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima i sajmovima izuzetno je važan rad Zajednice tehničke kulture grada Samobora koja je nedavno obilježila 25. godišnjicu postojanja, a aktivan je i uspješan segment Hrvatske zajednice tehničke kulture. Svih ovih godina jedna je od najvažnijih poluga poticanja kreativnosti kod djece i mladih, pri njihovu odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja i Samobora i Hrvatske.