Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik gradskog Crvenog križa Ivan Jurkin dodijelili priznanja

Samozatajnim Velikogoričanima darivanje krvi postalo je stil života

Foto: Grad Velika Gorica
Godine 1992. kad je akcija darivanja počela prikupljeno je nešto više od 700 doza, a danas se prikupi i više od 3000 doza, što čini trećinu donacija u Zagrebačkoj županiji

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi podijelio je jubilarna priznanja za 50, 75 i 100 darivanja krvi te obiteljska i završna priznanja. Dodijelio ih je s predsjednikom gradskog Crvenog križa, dr. Ivanom  Jurkinom, koji je istaknuo važnu ulogu darivatelja u društvu.

Ponos Velika Gorice

– Imamo jednu ogrlicu aktivnosti Crvenoga križa, ali biser te ogrlice su dobrovoljni darivatelji krvi. Vi ste sreća i ponos ovoga 
društva, ali i Velike Gorice. Papa Ivan Pavao II. rekao je da je ovo transfuzija ljubavi i rad za opće  dobro, a želim vam da toga bude još i više. Time se morate ponositi jer ipak ste vi uzor mlađim  generacijama – ističe dr. Jurkin.

Nesebičnost i skromnost velikogoričkih spasitelja života pohvalio je i gradonačelnik.

– Doista u rijetkim trenucima čovjek na liderskoj gradskoj poziciji osjeća kao da nema pravo govoriti puno, nego se jednostavno mora pokloniti i zahvaliti. Vama, samozatajnim ljudima, ovo je postao stil života i doveli ste naš grad na oko 3000 davanja krvi godišnje. Velika Gorica pokazuje veliko srce – kaže Ačkar.

Velikogorički darivatelji već godinama svojim odzivom  pokazuju izuzetnu senzibiliziranost za tu aktivnost. Godine 1992., početkom akcija gradskog Crvenog križa, prikupljeno je nešto više od 700 doza, a današnja brojka od velikih 3000 doza čini trećinu doniranih doza u Zagrebačkoj županiji.

Jedan od jubilaraca je i Ivan Skrbin koji je ove godine dosegnuo brojku od 100 darivanja.

– Prvi put darovao sam krv u vojsci, a potom sam je nastavio darivati preko firme. Teško mi je bilo kad zbog operacija nisam mogao darovati krv, ali nisam odustajao. U poduzeću sam potaknuo na darivanje nekoliko mladih kolega, a htio bih potaknuti i sugrađane jer se doista nemaju čega bojati. Plemenito srce treba imati za sve – ističe Skrbin.

Dodijeljene i obiteljima

S obzirom na to da žene mogu darivati krv tri puta godišnje, one koje daruju krv 55 puta izjednačene su s muškarcima koji su 
dali krv 75 puta jer im isti broj godina treba da dosegnu te brojeve. Jedna od tih žena je Vera Hanžek koja je također dobila priznanje za taj nesebičan čin.

– Krv sam počela davati 1991. u firmi i otad je redovito dajem. Taj plemeniti čin me usrećuje i to volim jer znam da tako pomažem 
ljudima. Nastavit ću dalje dok god mogu, a potaknula sam i članove svoje obitelji na darivanje – objašnjava.

Jubilarne nagrade  dobili su: Ivan Skrbin, Ladislav  Godinić, Tihomir Ištvanić, Zvonimir Šafar, Vera Hanžek, Ivanka Stećuk, Slavko Cvetić, Miroslav Delač, Josip Martinović, Ivica Košir, Marin Meštrović, Mario Vujnović, Andrija Čović, Mario Marić i Dušan Vukmirović.

Kad u nekoj obitelji više članova daruje krv, njima se dodjeljuju obiteljska priznanja, a sad su ih dobile obitelji Hanžeković i Orečić. 
Osim toga, postoje razlozi, najčešće zdravstveni, zbog kojih netko više ne može darivati krv. U tim slučajevima daje se završno priznanje koje je uručeno Marijanu Horvatiću, Miri Zdelar i Boji Šunić.