Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Lokalni izbori

SDP, IDS, SDSS, PGS, HSU i Laburisti idu zajedno, Obersnel kandidat za gradonačelnika

Vojko Obersnel lokalni izbori
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Čelnik PGS-a Nikola Ivaniš izrazio je zadovoljstvo što se njegova stranka vraća u koaliciju lijevog centra

Koalicijski sporazum za izlazak na lokalne izbore u Rijeci potpisali su u utorak SDP, PGS, HSU, IDS, Hrvatski laburisti i SDSS - koalicijski kandidat za gradonačelnika je Vojko Obersnel (SDP), za njegove zamjenike Marko Filipović (SDP) i Nikola Ivaniš (PGS), dok je kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Oskar Skerbec (IDS).

Obersnel je ustvrdio kako je ova koalicija jamstvo nastavka izgradnje modernog i otvorenog grada te nastavka ostvarenja započetih projekata.

"Suradnja je temeljena na programskim odrednicama, ali su svakako bili važni i svjetonazori stranaka. Ove stranke čvrsto povezuje odrednica antifašizma, i to kao brana konzervativizmu. Nikakve ideje konzervativizma i vraćanja u prošlost u bilo kojem obliku ne mogu biti prepreka razvoju Rijeke, niti je udaljavati od temeljnih europskih vrijednosti", poručio je. Naglasio je kako je Rijeka danas prepoznata kao jedan od uspješnijih gradova po povlačenju novaca iz EU fondova, i to za programe socijalne sigurnosti građana, velike infrastrukturne projekte te projekte vezane uz Europsku prijestolnicu kulture 2020., izrazivši želju da Rijeka s ponosom opravda dobivanje te titule.

Novinare je zanimalo hoće li on i SDP narušiti svoju vjerodostojnost koalirajući s PGS-om, koji je dosad bio žestok politički suparnik u gradskoj oporbi, na što je Obersnel odgovorio kako je PGS vrlo bliskog svjetonazora kao SDP, te se nada da biračima SDP-a ni PGS-a neće trebati objašnjavati zašto surađuju.

Ivaniš: PGS se vratio u lijevu koaliciju da zaustavimo val konzervativne revolucije  

Čelnik PGS-a Nikola Ivaniš izrazio je zadovoljstvo što se njegova stranka vraća u koaliciju lijevog centra. "Na to smo se odlučili zbog vala konzervativne revolucije koja se priprema, a sad se fokusira prema Rijeci. PGS zato nije mogao biti nigdje drugdje nego u ovoj koaliciji, jer konzervativnu revoluciju treba zaustaviti", rekao je.

 Za Rijeku je Ivaniš kazao da je grad u kojem se dobro živi te da mnogi žele tu doći jer se se očuvale mnoge vrijednosti, a za to, prema njemu, zasluge svakako ima i gradonačelnik Obersnel.

 Obersnela su novinari potom pitali kakva to vrst konzervativne revolucije prijeti Rijeci, a on je rekao kako to prijeti cijeloj Hrvatskoj i Europi, što se pokazuje kroz niz predsjedničkih i parlamentarnih izbora u europskim državama poput onih u Austriji, Nizozemskoj ili Francuskoj.

Obersnel: Skrivajući se iza liberalnih opcija neki žele promijeniti opredjeljenje Riječana prema otvorenosti i toleranciji

"Kroz izbore u Rijeci neki, skrivajući se iza liberalnih opcija, žele promijeniti opredjeljenje Riječana prema otvorenosti, suživotu i toleranciji", istaknuo je. Na zamolbu da imenuje neke od zastupnika konzervativnog svjetonazora, odnosno "konzervativne revolucije" među kandidatima u Rijeci, Obersnel je rekao kako su to u prvom redu HDZ-ov te nezavisni kandidat za gradonačelnika Kristijan Staničić i Hrvoje Burić, za kojega je kazao da se skriva iza svoje nezavisnosti.

Silvano Hrelja (HSU) ustvrdio je kako je koalicija ovog tipa zbog svog političkog koalicijskog potencijala razumljiva svakome tko se razumije u politiku, pri čemu je SDP stranka oko koje se rado okupljaju druge stranke u Rijeci. "To se ne čini zbog vijećničkih mjesta, nego zbog želje da se zajedno nešto učini", kazao je.