Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Slatinski pješaci, a posebno školarci bit će sigurniji u prometu

Semafor kod osnovne škole za veću sigurnost pješaka

Foto: Slatina
Vrijednost investicije iznosi oko 700.000 kuna, od čega ŽUC Virovitičkopodravske županije sudjeluje s 30 posto, a MUP sa 70 posto

Pješaci u Slatini, a posebno učenici Osnovne škole Eugena Kumičića, ubuduće će biti sigurniji na gradskim ulicama. Pripomoći  će tome, među ostalim, i novi semafor.

Izgrađen nogostup

Završne radove na semaforizaciji raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca u Slatini obišao je nedavno gradonačelnik Denis 
Ostrošić, u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića. Sastali su se i s ravnateljem Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije Brunom Perkecom.

Naime, na inicijativu Grada Slatine, u jesen 2018. održan je sastanak s predstavnicima Županijske uprave za ceste i Policijske postaje Slatina radi utvrđivanja pripremnih aktivnosti za poboljšanje sigurnosti pješaka u prometu u blizini OŠ Eugena Kumičića u Slatini, s posebnim naglaskom na raskrižje ulica Braće Radić i Matije Gupca. Tada je  utvrđeno da je neophodno izgraditi nogostup s južne strane Ulice braće Radić, od raskrižja s Ulicom Lipa do raskrižja s Ulicom Petra Preradovića te će se tako, uz postojeći sjeverni nogostup, osigurati uvjeti za uspostavu pješačkih prijelaza oko navedenog  raskrižja.

Drugi korak bila je izrada projektne dokumentacije za izgradnju pješačkih prijelaza sa semaforizacijom raskrižja, što je Grad Slatina i učinio 2020. Tijekom prošle godine izgrađen je nogostup, u što je Grad uložio više od 400.000 kuna. U međuvremenu je Županijska uprava za ceste izradila projektnu dokumentaciju i, u suradnji s PU virovitičko-podravskom, prijavila projekt na natječaj MUP-a – Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH, pod nazivom “Povećanje mjera sigurnosti djece i ostalih sudionika u prometu u zoni OŠ Eugena Kumičića u Slatini”.

Projekt je ove godine prihvaćen za financiranje iz navedenog Nacionalnog programa, a njegova realizacija ušla je u završnu fazu. Vrijednost investicije iznosi oko 700.000 kuna,  od čega Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije sudjeluje s 30 posto, a MUP sa 70 posto.

Na poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području RH za 2021. godinu prijavljena je, tako, semaforizacija raskrižja ulica Braće Radića i Matije Gupca te povećanje sigurnosti na pješačkom prijelazu u Ulici Matije Gupca.

Pristupne staze

– Tako je ovim projektom osiguran i pješački prijelaz u Ulici Matije Gupca ispred OŠ Eugena Kumičića koji svakodnevno koriste djeca na putu u/iz škole, te je povećana sigurnost postavljenjem trepćućih svjetala iznad prometnog znaka koji se nalazi na konzoli iznad ceste kojim se upozoravaju vozači na pješački  prijelaz, dok je za vrijeme noćnih sati pješački prijelaz osvijetljen kako bi vozači mogli bolje uočiti pješake – ističu iz Grada Slatine.

Na raskrižju ulica Braće Radić i Matije Gupca izgrađene su pristupne staze od nogostupa do pješačkog prijelaza, postavljeni su stupovi s prometnim svjetlima, odnosno semafori, kao i vertikalna i horizontalna prometna signalizacija.

Krajem rujna obavljeni su i završni radovi na uređenju prilaznih staza od nogostupa do pješačkih prijelaza, odnosno izradi taktilnih površina prema Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.