Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
U naselju Solitudo planira se nova stanogradnja s pedesetak stanova

Šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri grada obiteljima s više djece

U tijeku je javni poziv za potpuno novu mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre
1/4
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre

Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane, pod zajedničkim nazivom ''Dubrovačka stanogradnja''. Osmišljeno je nekoliko modela kako bi se pomoglo mladih obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina. Uz stanogradnju, oni uključuju kreditiranje, dodjelu zemljišta za izgradnju kuća te najam gradskih stanova pod povoljnim uvjetima.

Djeca u gradskoj jezgri

U tijeku je javni poziv za potpuno novu mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece. Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će moći stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako pridonijeti revitalizaciji života u gradu, a što je i cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. Tako je krajem prošle godine, prvi put nakon dugo godina, Grad iskoristio pravo prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri ukupne vrijednosti gotovo milijun eura. Riječ je o četverosobnom i trosobnom stanu koji će se dati u najam u okviru ove mjere.

Ujedno, u povijesnoj je jezgri prošle godine otvorena nova školska zgrada u obnovljenoj palači što je također doprinos očuvanju života u zidinama.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U pripremi je i javni poziv za još jednu novu mjeru, program 30 x 30, koji uključuje subvencioniranje trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta.

Ovim novim mjerama Grad Dubrovnik nastavlja svoj program pomoći stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koji je s realizacijom započeo izgradnjom novih stanova na području gradskog naselja Mokošica.

Za tu je svrhu izdvojeno 38 milijuna kuna, a investicija je realizirana u suradnji s Ministarstvom branitelja. Od 108 stanova, njih 65 dodijeljeno je braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, a 43 stana pripala su Gradu, koji ih je prema unaprijed definiranim kriterijima i na osnovu dva javna poziva dodijelio u povoljan dugoročni najam mladim dubrovačkim obiteljima.

Prvih 39 obitelji uselilo je u ove stanove tijekom 2022. i 2023., dok su preostala četiri dodijeljena za liječnike Doma zdravlja Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice Dubrovnik te za potrebe Doma za djecu Maslina.

Stanogradnja se nastavlja gradnjom tri zgrade u naselju Solitudu, za koje je Grad ishodio građevinsku dozvolu polovicom prošle godine. Projekt predviđa izgradnju planskog naselja, koje će obuhvatiti gradnju ukupno 50 stanova, ali i prometnicu, cjelokupnu infrastrukturu, kao i javne sadržaje poput vrtića.

Parcele na Pobrežju

Grad Dubrovnik osigurao je i cjelovito vlasništvo nad zemljištem u Pobrežju, gdje će se mladim sugrađanima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te tako stvoriti preduvjete za njihov ostanak u gradu.

Radi se o zemljištu površine 75.906 metara četvornih na lokaciji Petrovo selo, administrativno rubnom gradskom području, ali području s velikim potencijalom za buduću urbanizaciju i stvaranje novih zona stanovanja.

Smješten na uskom obalnom pojasu Dubrovnik je prostorno skučen, a mogućnosti za prostorni razvoj dosta su ograničene. Temeljni infrastrukturni preduvjet koji je Grad Dubrovnik realizirao u svrhu stvaranja preduvjeta za nastanak nove stambene zone na ovom području bila je izgradnja nove dvotračne ceste od mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik, investicija koja je završena 2021. godine.

Kako bi pomogao mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, Grad Dubrovnik tako novim mjerama proširuje svoj jedinstveni model ''Dubrovačke stanogradnje'', s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre, ali i rubnih gradskih područja.

Filmovi će se gledati na velikom LED ekranu, a zvuk će se prenositi putem FM frekvencije i radioprijemnika Besplatno kino 17. veljače u Zaprešiću Valentinovsko drive-in kino na većem ekranu i prostoru te s tri projekcije Obnova šetnice bijelog bora u perivoju dvorca Erdödy važan je korak prema stvaranju još ugodnijeg okruženja za naše građane, kaže gradonačelnik Zvonimir Novosel Završena obnova perivoja dvorca Erdödy u Jastrebarskom Obnovljena šetnica – posađene 44 sadnice autohtonog bijelog bora KORISNICI ne moraju podnositi zahtjeve, AKD će nakon provjere po službenoj dužnosti izraditi javne isprave i poslati ih na adrese osoba s invaliditetom, istaknuto je na edukaciji o projektu Do sada je izdano oko 60.000 iskaznica Uz novi sustav osobe s invaliditetom lakše će do povlastica u prometu