Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Do sada je izdano oko 60.000 iskaznica

Uz novi sustav osobe s invaliditetom lakše će do povlastica u prometu

KORISNICI ne moraju podnositi zahtjeve, AKD će nakon provjere po službenoj dužnosti izraditi javne isprave i poslati ih na adrese osoba s invaliditetom, istaknuto je na edukaciji o projektu
1/2
Foto: OBŽ
U Osijeku je predstavljen projekt "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti", čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost partner

U organizaciji Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) u Hotelu Osijek je održana edukacija o projektu MOSI "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti", čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD je partner. Između ostalih novosti u vezi prava osoba s invaliditetom, osobitu pažnju imalo je uvođenje jedinstvenog dokumenta koji sadrži i Nacionalnu i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, iskaznicama koje su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Cilj edukacije je približavanja projekta i svih njegovih elemenata osobama s invaliditetom. Uz Nacionalnu i Europsku iskaznicu, prezentirana je i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom.

Moderan i kompleksan

– Osječko-baranjska županija pridaje veliku pažnju osobama s invaliditetom, osobito u poslovima koji se obavljaju kroz resorni Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje. Kao što je poznato, prava osoba s invaliditetom su zajamčena, a mi te usluge i njihovu dostupnost nastojimo unaprijediti i jačanjem civilnog sektora, kako bi kroz svoje projekte, ali i financiranje Osječko-baranjske županije, pružio što više dostupnih usluga osobama s invaliditetom – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana. Podsjetio je i kako je Osječko-baranjska županija kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite osigurala pristup za osobe s invaliditetom i druge uvjete na većini objekata diljem županije.

Foto: OBŽ

Voditelj projektnog tima AKD-a Mateo Crnković pojasnio je detalje projekta "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti". Naglasio je da se projekt ne odnosi samo na izdavanje javnih isprava nego i na moderan i kompleksan sustav koji je temelj za izdavanje tih isprava te vjeruje da će se projektom znatno olakšati ostvarivanje prava na povlastice u području prometa osoba s invaliditetom. Korisnici ne moraju podnositi zahtjeve, nego će AKD na temelju javne ovlasti i po službenoj dužnosti obraditi podatke iz registra osoba s invaliditetom, provjeriti ih u evidencijama MUP-a te izraditi javne isprave i poslati ih na adrese osoba s invaliditetom. Do sada je izdano oko 60.000 iskaznica i 40.000 parkirališnih karti.

Na kućnu adresu

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i 100-postotni HRVI II. skupine, dobio je nedavno na kućnu adresu novu iskaznicu. Podsjetio je kako postoje određeni problemi u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, kao i moguće nepravilnosti u korištenju starih iskaznica za parkiranje.

– Napokon se to regulira. Zahvaljujem što nam se iskaznice šalju umjesto da, kao do sada, i najteži invalidi danima idu od šaltera do šaltera, zamaraju od vrata do vrata. Napokon imamo nešto da se pomogne najtežim stradalnicima Domovinskog rata – rekao je.

O dvorani u Bregani priča se otkako sam pohađala osnovnu školu, kazala je P. Škrobot. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a projekt Kapaciteti se šire, Bregana dobiva novu dvoranu Za gradnju škola i vrtića milijunska sredstva iz EU fondova Zahvaljujući ovim subvencijama sigurna sam kako ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – istaknula je Vinković Pomoć vinkovačkim maturantima Osigurane besplatne pripreme za državnu maturu UBRZAT će se rješavanje predmeta zbog kojih je zapinjala realizacija projekata (širenje stambenih zona, gradnja infrastrukture) Županija preuzela upravljanje državnom imovinom Posavec: Ovo je izazov stručnim službama jer i tu žele biti primjer dobre prakse